Home Dwars nieuws Horeca: afhalen en bezorgen

Horeca: afhalen en bezorgen

0

Jana verkoopt koffie vanachter een gezellige toonbank. Niet alleen  koffie maar nog veel meer. En ze bezorgt ook aan mensen in de buurt die niet in staat zijn om naar Caffe Milo te komen. Ze werkt daarom ook met een collega. Iemand kan dan altijd even de bezorging doen.

Jan Molenaar | Dwars

Niet alleen Caffe Milo in de Dapperbuurt verkoopt ‘koffie to go’, burgers en nog meer. Zeer veel restaurants die niet open mogen vanwege het coronavirus zijn overgestapt op het verkopen van afhaalmaaltijden, koffie en andere lekkernijen. Ik spreek de volgende dag uitgebreid met Katelijne van Wensen. Zij en haar compagnon Eline van Gulik zijn eigenaar van tHuis aan de Amstel in het Amstelkwartier.

Verjaarscadeau van Stadsherstel
Zeer recent vierde tHuis aan de Amstel het zesjarige bestaan. Het had natuurlijk allemaal wat feestelijker gekund, met een bomvol terras. Maar Katelijne was al blij dat ze in ieder geval open waren en dat mensen langs konden komen om koffie te halen, maaltijden, borrelhapjes of boerderij-ijsjes.

Het café-restaurant is gehuisvest in de prachtige voormalige directeurswoning van de Zuidergasfabriek. Wat velen niet weten is dat het pand eigendom is van Stadsherstel. Katelijne en Eline konden destijds meedoen met een prijsvraag wie het beste idee had voor het pand en konden met Stadsherstel regelen dat zij het pand kochten. Op dit moment is Stadsherstel bezig met onderhoud en staat het pand in de steigers waar het waarschijnlijk nog mooier uitkomt.

Omvorming van het bedrijf
Op zondag 15 maart trok de regering zeer abrupt de stekker uit de horecasector: om 17.30 uur ging het bericht het land door dat de horeca een half uur later moest sluiten. Aanvankelijk waren de compagnons in zak en as maar al snel kregen ze ideeën. Het viel op dat er langs de Amstel toch heel veel mensen langs wandelden. Die mensen zouden misschien toch wel koffie lusten tijdens het lopen? Ook de speelboerderij Elsenhove in Amstelveen waar ze sinds begin maart de horeca verzorgden, bood inspiratie. Daar bestelden de mensen aan een balie en haalden het op als het klaar was. Dit concept kon zo overgenomen worden op de tHuisbasis aan de Amstel. Ook de hartverwarmende steun van de buurt gaf energie.

Er werken bij tHuis aan de Amstel 10 mensen die nu druk bezig zijn in de andere hoedanigheid die het bedrijf heeft aangenomen. Geen bediening maar koffie verkopen aan de balie, bestellingen rondbrengen, publiciteit maken om iedereen duidelijk te maken wat er nu gebeurt wat betreft de dienstverlening. Zo is het ook mogelijk om een kamertje te huren om te werken voor degenen die gek worden thuis. En wie wordt dat inmiddels niet? Hoe inventief het alternatief ook is: we kijken allemaal uit naar het moment dat we bij tHuis aan de Amstel, Milo en overige horeca weer gezelligheid kunnen zoeken.

Toekomst
Nu – als ik dit schrijf eind april – is nog onduidelijk wat er gaat gebeuren na 20 mei. Katelijne is toch wel optimistisch over de toekomst. Over het algemeen hebben ze toch al redelijk wat ruimte op hun terras en zijn er in het pand ook nog ruimtes om de gasten te verdelen. En er opent een nieuw park achter de Bella Vista straat. Dit biedt ook weer mogelijkheden om kant en klare picknicks te verkopen. Op mijn vraag wat de specialiteit van het huis is antwoordt Katelijne dat dit de gerookte zalm is. Echt lekker vers gerookt, hopelijk straks ook weer te genieten op het terras. Maar ook de koffie is goed; daar komen momenteel veel mensen voor. Daar kan ik over meepraten: de koffie en ook de sfeer hier aan de Amstel bevallen me heel goed!

Check www.thuisaandeamstel.nl en www.caffemilo.com