Home Exposities Hortus

Hortus

De Hortus staat in het teken van planten en gezondheid. De botanische tuin van Amsterdam begon vier eeuwen geleden als medicinale plantentuin voor artsen en apothekers in opleiding. Voor deze opleiding gingen zij in de 17de eeuw op zoek naar de werkzame stoffen in planten. Een zoektocht naar een ‘onzichtbare kracht’.

Expositie
Plantenkracht

Te zien tot en met 30 augustus

De tentoonstelling ‘Plantenkracht’ laat de onzichtbare werking van planten zien. Planten hebben stoffen in zich die een effect hebben op ons lichaam. Sommigen kunnen schadelijk zijn, maar soms kunnen we die werking ook juist in ons voordeel gebruiken bij de behandeling van ziekten. Voor planten zelf hebben die stoffen natuurlijk hun eigen rol. Ook planten moeten zich verweren tegen ziektes en schimmels, daarin wapenen ze zich met ons in dezelfde strijd. In andere gevallen is het voor de plant een verdediging tegen vraat. En daarmee is het een wapen in de strijd tegen ons mensen. Hoe dan ook hebben die stoffen op een bepaald – moleculair – niveau een werking in ons lichaam. In de tentoonstelling toont de Hortus de moleculaire basis van werkzame stoffen in een selectie planten. En hoe deze ingezet kan worden bij de behandeling van ziekten.  

Maar planten werken niet alleen als basis voor medicijnen. Groen in de buurt, en met name in de stad, draagt enorm bij aan de gezonde leefomgeving. Denk maar aan luchtzuiverende bomen in de stad of zelfs aan huiskamerplanten. Bovendien geeft groen een rustgevend effect. Er komt steeds meer erkenning voor het effect van groen op welzijn. Zo is Japan eind vorige eeuw begonnen met de bosbaden (shinrin-yoku), wat momenteel overwaait naar ons land, en kunnen artsen in Schotland sinds vorig jaar een natuurbezoek zelfs als medicijn voorschrijven.

De Hortus Amsterdam besteedt het hele jaar door aandacht aan deze werkingen van de natuur. Naast de tentoonstelling `Plantenkracht` zijn er verschillende workshops, lezingen en andere activiteiten in het thema Planten en gezondheid.


De Hortus>
Plantage Middenlaan 2a

De Hortus Botanicus Amsterdam is een van de oudste botanische tuinen ter wereld. Het is een prachtige, intieme tuin met een bijzondere collectie planten. Midden in het drukke stadsleven van Amsterdam is de Hortus een oase van rust; een bloemrijke verademing tussen alle geluiden van de stad.


 

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here