Home Overzicht Huizenprijzen in Oost dalen in een kwartaal met 6 procent

Huizenprijzen in Oost dalen in een kwartaal met 6 procent

0

Verkoopprijzen van woningen in Oost liggen in het eerste kwartaal van 2022 maar liefst 6 procent onder de prijzen een kwartaal eerder. Dat meldt de website Nul20. Voor het eerst in twee jaar daalt in de gemeente Amsterdam de prijs van een koopwoning, zo blijkt uit recente marktcijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars. Gemiddeld ligt de verkoopprijs in de eerste drie maanden van dit jaar 6 procent onder de prijs in het laatste kwartaal van vorig jaar.

De verkoopprijzen in de verschillende stadsdelen vertonen een wisselend beeld. In Centrum is het verschil min 2 procent en in Zuid is het verschil -1 procent. In stadsdeel West is daarentegen sprake van een stijging van 4 procent ten opzicht van het laatste kwartaal van 2021. Makelaars verklaren die stijging uit een sterk stijgende verkoop van tussenwoningen.

MVA makelaars verkochten in Amsterdam in het eerste kwartaal 1.478 woningen, een daling van ruim dertig procent ten opzichte van het eerste kwartaal vorig jaar. Jerry Wijnen, voorzitter van de MVA trekt in Nul20 uit deze cijfers nog niet de conclusie dat de woningmarkt een verandering doormaakt. ‘Met de cijfers van één kwartaal, nu al de conclusie trekken dat de markt gaat veranderen is mijns inziens te vroeg. We zien wel voor het eerst in een lange tijd niet alleen maar stijgende cijfers, zet deze tendens het komende kwartaal door dan kunnen we daar meer over zeggen. Het kan goed zijn dat de huidige markt met oplopende inflatie, stijgende rente, hogere energieprijzen en de oorlog in Oekraïne invloed gaat hebben op de woningmarkt.’