Home Overzicht Huurcheck laat zien of huurverhoging terecht is

Huurcheck laat zien of huurverhoging terecht is

0

In april ontvangen bijna alle huurders een voorstel tot huurverhoging. Klopt die verhoging wel? Is het onderhoud van uw woning goed genoeg? Klopt de afrekening van de servicekosten? Op de website van !Woon kun je zien of de verhoging terecht is.

Foto Hans Heitgeert

In de Tweede kamer is het voorstel gedaan om in verband met de coronacrisis de huurverhoging uit te stellen. De minister heeft dat afgewezen. Dus komt er dit jaar een maximale huurverhoging van 5,1 procent. Bij een huishoudinkomen boven de € 43.574 mag de huur zelfs met 6,6 procent omhoog. Woningcorporaties vragen vaak veel minder. De gemiddelde huur voor hun woningen in Amsterdam mag dit jaar met 3,1 procent stijgen. In de vrije sector (huur boven de grens voor de sociale sector, dit jaar € 738,00) staat in het huurcontract welke verhoging geldt, meestal de inflatie, dit jaar 2,6 procent.

Het voorstel tot verhoging is niet altijd terecht. Je kunt bezwaar maken. Doe de huurcheck op de website van !Woon en je weet waar je aan toe bent. Heb je onderhoudsgebreken gemeld bij jouw verhuurder? Ook dan kun je bezwaar maken tegen de huurverhoging.

Louise had last van vocht in haar huis. ‘De schimmel stond op de muur. Ik had al drie keer geschilderd en toen was ik het zat.’ Ze nam contact op met !Woon. Die sprak de verhuurder aan en niet veel later werd de badkamer gerenoveerd.

Veel huurders betalen ook servicekosten. Dat voorschot moet elk jaar verrekend worden met de werkelijk gemaakte kosten. Vooral in de particuliere sector blijft afrekening en terugbetaling nogal eens uit.

Check www.wooninfo.nl | 020 523 0130