Home Oostelijke Eilanden Imposante muurschildering Hoogte Kadijk: Streetart tegen graffiti

Imposante muurschildering Hoogte Kadijk: Streetart tegen graffiti

0

Op verzoek van buurtbewoners en met toestemming van de gemeente is op de zijgevel van de Sibbelpanden een immense muurschildering aangebracht. Het kunstwerk is vanaf nu te bewonderen in de steeg die de Hoogte en Laagte Kadijk met elkaar verbindt, niet ver van de Overhaalsgang richting de Wittenburgergracht.

Liesbeth van Schijndel

De muurschildering ‘De Brouwers’ van kunstenaar Gino Bud Hoiting verwijst naar de eerste bewoners van de Sibbelwoningen op de Hoogte Kadijk. De huisjes werden sinds 1828 voornamelijk bewoond door de arbeiders van de Gekroonde Valk, ooit Nederlands grootste bierbrouwerij, die aan de overkant van de straat stond. De charmante arbeiderswoninkjes waren voor die tijd uniek, omdat er toen nog geen nieuwbouw voor de arbeidersklasse bestond. De veertig woningen zijn sinds 1990 een rijksmonument.

Hoiting liet zich voor de muurschildering inspireren door bierflesjes en affiches van de bierbrouwer. Ter gelegenheid van de ‘onthulling’ nam ik even een kijkje.

Waarom een muurschildering?

De hoge muur zonder ramen aan de kant van de steeg, zo’n 7,5 bij 10 meter, leek afgelopen jaren wel een magneet voor graffiti. Na de renovatie van de vervallen Sibbelhuizen in 2011 werd de muur telkens weer netjes geschilderd, maar binnen de kortste keren werden er weer nieuwe tags opgespoten. Tot grote ergernis van de buurtbewoners, jarenlang. Iedere keer als je er langs fietste of langs liep was het weer de vraag: zou de muur nog netjes zijn? Hopelijk houdt de imposante muurschildering nu nieuwe graffiti tegen. Er ging maar liefst 10 liter zwarte verf doorheen. Voor het geval er toch wat opgekalkt wordt, laat Gino de overgebleven potten verf achter bij Woonstichting Lieven de Key; het hoofdkantoor zit tenslotte om de hoek.

Sibbelwoningen

Het had niet veel gescheeld of de karakteristieke Sibbelwoningen waren in de jaren 70 tegen de vlakte gegaan. Ze moesten plaatsmaken voor koophuizen en dure huurwoningen. De bewoners hebben zich flink verzet tegen de sloop, en gelukkig zijn ze daardoor behouden. In 2002 werden ze voor 1 euro door De Key overgenomen van Woningbedrijf Centrum-Oost. Na wat oponthoud zijn de uitgewoonde huizen uiteindelijk gerenoveerd en is er nieuwe fundering aangebracht. De bomen in de tuin konden blijven staan, en authentieke details zoals de smeedijzeren hekken, gemetselde schoorstenen, stenen trappen en de unieke gevelstenen bleven intact. De oorspronkelijke tuinkamers, die ooit werden gebruikt door kleine bedrijfjes, zijn ook gesaneerd.

Blije buurtbewoners

De ene na de andere buurtbewoner die door de steeg loopt, complimenteert Gino over zijn werk, dat hij in enkele dagen aan de hand van een schaaltekening en steigers wist aan te brengen op de muur. Terwijl de steigers worden weggehaald, tipt Gino her en der nog wat laatste plekjes aan met zijn verfroller. Passanten kijken opgetogen naar de fraaie streetart en geven allemaal een complimentje. Een blije overbuurman komt Gino zelfs bedanken met een fles wijn.

Illustrator Gino Bud Hoiting

Illustrator Gino Bud Hoiting (Utrecht, 1984) studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Hoiting maakt tekeningen, illustraties en installaties. Hij werkt zowel in opdracht als voor zichzelf. Zijn werk, te herkennen aan de Klare Lijn, geïnspireerd door Joost Swarte en Dick Bruna, is terug te vinden in magazines, dagbladen, boeken, posters, flyers, banners en huisstijlen. Hij werkt analoog in zwart-wit, gewoon met pen en papier dus. Hij maakt illustraties voor onder andere de VPRO, Filosofie Magazine, de Correspondent en de Volkskrant. Hij heeft ook buitenlandse namen in zijn portfolio staan, waaronder Hermès, Ace & Tate en The New York Times.

Kijkje nemen?
De muurschildering ‘De Brouwers’ is te zien op de Hoogte Kadijk 150
Meer werk van Hoiting in Oost

Gino wordt vaker ingehuurd door woningbouwverenigingen als Lieven de Key en Ymere voor het maken van muurschilderingen. Een andere mural die hij onlangs maakte in Oost is te zien bij de onlangs opgeleverde Prins Hendrik Campus in de voormalige Kweekschool voor de Zeevaart aan de Prins Hendrikkade – de ingang zit om het hoekje bij de IJtunnel, in de Nieuwe Foeliestraat. Ook zeer de moeite waard om eens te zien. Net als zijn muurschildering voor The Generator Hostel in het Oosterpark.

Meer weten over wat Woonstichting Lieven de Key in Amsterdam doet met kunst? kunstbijdekey.nl