Home Overzicht In Doka soundbar van Volkshotel luisteren naar muziek op top-geluidssysteem

In Doka soundbar van Volkshotel luisteren naar muziek op top-geluidssysteem

0
Soundbar Doka in het Volkshotel

Doka, de listening bar van het Volkshotel aan de Wibautstraat, is een ruimte waar muziekliefhebbers luisteren naar muziek op een top-geluidssysteem. Dat is zo goed dat Resident Advisor, een van de grootste media platforms gericht op elektronische muziek, soundbar Doka heeft opgenomen in een documentairereeks. Daarin worden listening bars in Tokyo, Barcelona, Londen en nu ook in Amsterdam uitgelicht. 

Het concept van de ‘listening bar’ is na de Tweede Wereldoorlog in Japan ontstaan, nadat er een aantal wetten werden aangenomen die buitensporig gedrag moesten voorkomen. Een van deze wetten schreef voor dat er tot 2015 niet gedanst mocht worden in Japan. Als tegenreactie hierop ontstonden er plekken die men de gelegenheid gaf om al zittend speciaal geïmporteerde muziek te luisteren op een goed geluidssysteem. Dit is in de laatste decennia geëvolueerd tot een wereldwijde trend waar kleine bars worden omgetoverd tot ruimtes waar muziek luisteren een heel nieuwe dimensie krijgt.

Doka is vorig jaar grondig verbouwd. Na het optimaliseren van de akoestiek van de ruimte en het installeren van een top-of-the-line Danley Sound Labs geluidssysteem werd Doka omgedoopt tot ‘sound bar’. Het is een ondergrondse en intieme plek waar de nacht, muziek en andere vormen van cultuur samenkomen. Het programma van Doka komt tot stand door samenwerkingen met Broedplaats VKG – de creatieve studio’s binnen Volkshotel – en artistiek talent binnen én buiten Amsterdam. Dit maakt Doka de huiskamer en het verlengstuk van Dj’s, kunstenaars, live bands en andere creatieven.

De afgelopen maanden heeft Doka zo’n 40 ‘Sit Down Sessions’ georganiseerd, avonden waar bezoekers al zittend konden genieten van muziek gedraaid door Dj’s als Carista, Elias Mazian en Sandrien. Op dit moment is de soundbar alleen toegankelijk voor gasten van Volkshotel. Om de gasten van afleiding en vermaak te voorzien in een tijd waar andere horeca haar deuren gesloten moet houden, worden er elke avond films gedraaid en draaien op vrijdag en zaterdag – na de film – resident Dj’s van Volkshotel.