In de groene binnentuinen van de Kadijken klinken de geluiden van verschillende winterkoninkjes, heggenmussen en merels. ‘Vogels herkennen op dit moment doe je voornamelijk door goed te luisteren’, zegt gids Arjan van Vogelbescherming. ‘Door de groene bomen zijn ze nu moeilijk te zien.’ We gaan op ‘vogelsafari’ door de Oostelijke binnenstad want het is de Nationale Vogelweek.
Arie Martijn Schenk
In Amsterdam zijn er volop mogelijkheden voor enthousiaste vogelaars om een grote verscheidenheid aan soorten tegen te komen. De eerste vogels op het water blijkt deze ochtend een boze nijlgans te zijn. Deze Afrikaanse soort vestigde zich jaren terug in Amsterdam en bleef een gewone verschijning. Aan de Nieuwe Vaart ligt een boot met op de rand een Meerkoetnest. ‘Deze boot kan tijdens het broedseizoen niet meer wegvaren’, zegt deelnemer Han die voor zijn werk veel op het water zit.
Vanuit het niets vliegen er twee baltsende Gierzwaluwen hoog in de lucht. Ze broeden in de spleten en gaten van de oude gebouwen van Amsterdam. De eeuwenoude huizen en kerken van de stad bieden de perfecte plek om een veilig en afgelegen nest te bouwen. Nieuwere gebouwen bieden de vogels minder ruimte om in en rond te nestelen. De gids vertelt dat onder andere de Vogelbescherming lobbyt om nieuwbouwplannen vogelvriendelijk te maken.
De stad ontwaakt, maar op een rustige plek zingen de vogels hard door elkaar heen en kan de gids de geluiden snel herkennen. De zwartkop, vink, tjiftjaf en het roodborst laten hun mooiste gezang horen in Oost terwijl de zon opkomt.
De wandeling gaat verder via het Wertheimpark, langs de Hortus richting het Roeterseiland. Op het nest van de Ooievaar strekt de moeder haar benen zodat ineens twee jongen duidelijk te zien zijn. Dan gebeurt er iets spectaculairs, een slechtvalk komt met hoge snelheid aanvliegen met een duif tussen zijn poten. Vol verbazing kijkt de groep richting de blauwe hemel. Een spectaculaire afsluiting van een interessante excursie.