De compleet vernieuwde Walter Süskindbrug is terug op zijn plek en is weer begaanbaar voor fietsers en voetgangers. De dubbele ophaalbrug tussen de Stopera en de Hermitage is na bijna vijftig jaar in gebruik te zijn geweest in februari dit jaar gedemonteerd en de afgelopen maanden grondig gerenoveerd. De nieuwe brug, voorzien van een stalen skelet, is beter bedienbaar en zorgt voor minder onderhoud. Wekelijks maken zo’n 70.000 fietsers en voetgangers gebruik van de brug.
De brug is vernoemd naar Walter Süskind. Samen met vele anderen was hij verantwoordelijk voor het redden van honderden Joodse kinderen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De brug werd dinsdag symbolisch in gebruik genomen door het onthullen van de gedenkplaquette in het bijzijn van verschillende familieleden van Süskind. De nieuwe brug kan weer honderd jaar mee.
Op de hoek van de Amstel en de Nieuwe Herengracht hebben in de loop der eeuwen verschillende bruggen gelegen. In 1972 is een brug gebouwd, geïnspireerd door de Magere Brug, die de naam Walter Süskindbrug kreeg. De nieuwe Walter Süskindbrug is een replica van deze brug, een moderne en duurzame brug met een authentieke uitstraling.
De brug heeft een stalen skelet gekregen, LED-verlichting en het aandrijvingsmechanisme is anders zodat de brug ook op afstand bedienbaar is. De brug is voor een groot deel op een andere locatie gebouwd. Hierdoor was er tijdens de werkzaamheden minder overlast voor de buurt en bleef de hoofdvaarroute bereikbaar voor de scheepvaart.