Bij de opening van de stadsboerderij, afgelopen weekend, was er heel wat te vertellen over 75 jaar Jeugdland en over de prachtige nieuwe boerderij die midden in de moestuin en boomgaard staat. Kinderen voerden de boventoon tijdens de drukbezochte, zonnige opening die ook de start was van twee dagen lang feestelijke activiteiten ter gelegenheid van de verjaardag van Jeugdland.

Redactie | Foto’s Eddy Ellert

Vanuit deze duurzaam gebouwde boerderij kunnen kinderen werken in de moestuin en boomgaard. Ook is het een plek voor natuur- en milieueducatielessen. De oogst uit de tuin wordt gebruikt om samen gezond mee te koken, bijvoorbeeld door er soep of limonade van te maken.

Meike Noordam, directeur van Jeugdland, praatte de opening aan elkaar. Kinderen stelden veel vragen aan haar en aan onder anderen ook stadsdeelvoorzitter Carolien de Heer. Zij opende de stadsboerderij samen met leden van de Amsterdamse Kinderraad.

Kinderen stelden vragen over Jeugdland en de stadsboerderij. Aan directeur Meike Noordam en Roos Kuipers van de Hemelse Tuin.

Carolien de Heer is trots op Jeugdland. ‘Die is uniek in Amsterdam: een groene plek middenin de stad waar kinderen kunnen spelen, leren en ontdekken, en waar kinderen en volwassenen samenkomen om een hut te bouwen, te koken met eetbare planten uit de tuin en andere avonturen te beleven.’

‘Met de nieuwe stadsboerderij boerderij kan Jeugdland zijn rol als verbindende plek voor Oost en de stad verder versterken, bijvoorbeeld door nog meer samen te werken met scholen, maatschappelijke organisaties en wellicht lokale horeca.’

Dieren zijn er niet meer op de stadsboerderij. Varken Max was het laatste dier dat de toenmalige kinderboerderij verliet. Een bord herinnert daar aan.

De nieuwe stadsboerderij is het middelpunt van de Hemelse Tuin, recent ontwikkeld en aangelegd onder leiding van Roos Kuipers. De stadsboerderij is ontworpen door Studio Valkenier, met aandacht voor microklimaat en biodiversiteit. De gevel van de boerderij is bekleed met ruw stadshout uit het Amsterdamse Bos.

Ook zijn er nestkasten voor mezen, vliegenvangers en gierzwaluwen. Het dak is voorzien van kruidenrijke vegetatie en houdt regenwater vast. Overtollig regenwater stroomt naar de wadi’s in de tuin, waardoor het gebruikt kan worden voor de bewatering van de moestuin en de planten in en rondom het gebouw. Binnen staat een centrale massakachel die ’s winters de ruimte verwarmt. Deze is ontworpen als tribune waarop kinderen kunnen klimmen en volwassenen kunnen zitten.

Het grote succes bij de opening van de stadsboerderij: zelf pannenkoeken bakken.

‘De opening wordt gevierd op een bijzonder moment’, zegt Meinke Noordam. ‘Jeugdland bestaat 75 jaar en Amsterdam 750
jaar. We beschouwen de boerderij dan ook als een bijzonder cadeau voor de toekomst van Jeugdland en alle Amsterdamse kinderen!’

Jeugdland begon in 1949 als zomerkamp voor jongens
op een eiland aan de Ooster Ringdijk, bekend als ‘Jongensland Oost’, en is in 1950 officieel opgericht. In 1980 werd het verplaatst naar de Schellingwouderbrug en kregen ook meisjes toegang, waarna de naam veranderde in ‘Jeugdland Oost’. In 1997 verhuisde het naar de huidige locatie aan de Valentijnkade.

Op het Jeugdland van nu kunnen kinderen spelen, bouwen, koken, klimmen, speuren en ravotten, met onder andere een kabelbaan, huttendorp, blotevoetenpad, kinderwerkplaats, natuurzwembad en voedselbos.

Check www.jeugdlandamsterdam.nl