Wat zou nu de duurzaamste actie kunnen zijn die we met z’n allen in de Watergraafsmeer kunnen ondernemen? Interessante vraag, toch? Het zal voor de bewoners van de verschillende buurten waarschijnlijk anders liggen. De één vindt het loopje naar de glasbak al een heel duurzame stap (zeker, het helpt), de ander probeert z’n huis van het aardgas af te halen (dat helpt ook).
Peter Hoogendijk | Illustratie Judith Lammers
Mijn vraag is: kunnen we iets gezamenlijk doen? Het stadsdeel roept al een paar jaar dat het focuspunt voor de Watergraafsmeer ‘koploper duurzaamheid’ is, maar in de praktijk merk ik er nog niet veel van. Ja, we hebben sinds september een duurzaamheidsmakelaar Watergraafsmeer, Fouad Tawfik, een erg goede en toegankelijke man. Hopelijk kan hij om alle coronabeperkingen heen, effectief aan de slag. En er is nu in het stadsdeel Oost ook een soort taskforce duurzame initiatieven. Ik ben benieuwd. Misschien kunnen wij, lezers van Dwars, deze mensen een handje helpen. Daarom deze kerstprijsvraag.
Kraan dicht
Duurzaamheid is wat mij betreft gekoppeld aan CO2, ik heb het hier al vaker verteld. Kort gezegd: wij mensen hebben de afgelopen 150 jaar, maar zeker de laatste 50 jaar, echt veel te veel olie, kolen en gas opgegraven en verbrand. Daardoor is het gehalte aan CO2 in de atmosfeer enorm toegenomen en is er een versterkt broeikaseffect ontstaan.
De aarde warmt op, het klimaat verandert wereldwijd en daar komt allemaal gedoe van. Mislukte oogsten, overstromingen, gek weer, vluchtelingen, ruzie. We zitten er al middenin, weerrecord na weer een weerrecord en het ergste moet nog komen.
Om de klimaatontwrichting nog enigszins in de hand te houden, moeten we het CO2-gehalte zo snel mogelijk naar beneden brengen door de fossiele kraan dicht te draaien (stoppen met het verbranden van fossiele kolen, olie en gas) en gaan dweilen (zoals bomen planten). Dat is een flinke opdracht. De meeste mensen zijn best intelligent, maar als groep zijn wij nogal dom. We kunnen maar moeilijk onze langetermijnbelangen behartigen. Vooral als de beloning van verkeerd gedrag op korte termijn groot is. Even met de auto, lekker biefstukje op de bbq, strandvakantie in januari.
Ideeën verzamelen
Hier is dus de uitdaging. Wat kunnen wij in de Watergraafsmeer als collectief aanpakken om onze wens ‘koploperduurzaamheid’ te vervullen? Laten we allerlei ideeën verzamelen. Denk groot, denk klein, denk buiten de lijntjes, maar wel binnen de Watergraafsmeer. Als voorbeeld denk ik aan een snelle invoering van GFE-inzamelen. Van groente-, fruit- en etensresten kun je groengas maken en compost. Dat levert nog geld op ook. Als iedereen weet waarom en hoe, kan dat een enorme impact hebben op onze wijk. Je mag ook iets bedenken op het gebied van verkeer, of van huizen verwarmen, of onderwijs. Hoe gaan we het CO2-probleem aanpakken? Dit is dus de kerstprijsvraag van Watergraafsmeer Samen Duurzaam 2020. Wat denk jij? Wat is jouw voorstel voor een bijzonder duurzame ingreep in de Watergraafsmeer? Stuur me een e-mail onder vermelding van Kerstprijsvraag.
Ik verzamel alle plannen en stuur ze door aan onze nieuwe duurzaamheidsmakelaar Fouad Tawfik. De winnaar krijgt van mij 425 gram CO2. En een feestelijke vermelding op Hallo Watergraafsmeer natuurlijk.
Check [email protected]