Het herdenkingsjaar Slavernijverleden is op 1 juli, op Keti Koti, afgesloten met een herdenking is het Oosterpark en een groot festival op het Museumplein. Keti Koti is de dag waarop Nederland de slavernij herdenkt en de afschaffing ervan op 1 juli 1863 viert.

Foto’s Odette Kleeblatt

Bigi Spirkti is Surinaams voor ‘grote spiegel’, verwijzend naar de grote etalageramen waarin de mensen vroeger zichzelf konden zien. De kleurrijke stoet begon aan het begin van de middag bij de Stopera en eindigde bij het Oosterpark. Ook vanuit Zuidoost was er een Bigi Spirkti. Die liep vanuit het Amstelstation naar het Oosterpark.

Nagenoeg het hele demissionair kabinet, waaronder Mark Rutte was present bij de herdenking in het Oosterpark. Indrukwekkende toespraken waren er onder meer van demissionair Minister Robbert Dijkgraaf (OCW) en burgemeester Femke Halsema. De minister noemde in zijn toespraak de excuses die de Nederlandse overheid maakte over het slavernijverleden ‘onomkeerbaar’. Burgemeester Halsema haalde in haar toespraak uit naar mensen die volgens haar ‘oude wonden infecteren met omvolkingstheoriën, wit superioriteitsdenken en xenofobie.’

Odette Kleeblatt maakte foto’s tijdens de Bigi Spirkti en in het Oosterpark

Foto Arie Martijn Schenk