Dit jaar organiseren het NiNsee, het Wereldmuseum en De Rode Loper op School de 6e editie van Keti Koti Junior in Amsterdam Oost. Ruim 500 basisschoolkinderen maken kunst rondom het thema ‘verzet in slavernij’.
Tekst en foto’s Wendeline Thole – De Rode Loper op School
Voor leerkrachten is de behandeling van het onderwerp Nederlands slavernijverleden in de klas een uitdaging. Hoe vind je balans in feitelijke kennis, emotie, creativiteit en dialoog. Hoe kun je als docent dit onderwerp bespreken in de klas, zodat de kinderen begrijpen wat er is gebeurd? Het programma Keti Koti Junior pakt dit ontbrekende deel in het onderwijs op.
‘De pen is sterker dan het zwaard’ (Laura, groep 7
Matties
In de lessen van Keti Koti Junior worden de ‘niet gedeelde verhalen’ uit de geschiedenis behandeld. De Matties van het Wereldmuseum geven les over de trans-Atlantische slavenhandel. Vervolgens gaan de kinderen met kunstdocenten aan de slag. Dit jaar doen de kunstdocenten Razia Barsatie, Shaihaila Winklaar, Peggy Reiziger, Noémi Beyer, Maikel Deekman, Francesca Vonk, Natasja Admiraal, Isan Corinde, Biba en Inge van CheckCheckDubbelCheck, Henna Goudzand en Maartje Jaquet mee.
‘Ik voel me vrij
als ik een fout mag maken’ (Alamea, groep 8)
Kunst in vele vormen
Op de Indische Buurtschool maken ze kettingen vol kleurrijke vrijheidsvogels en schrijven ze teksten over vrijheid op waaiers van pangistof. De leerlingen van de Archipel geven de vrouw van Tula, Shablika, een gezicht. Op de WSV wordt een kunstwerk van textiel gemaakt waarop tekeningen op pangistoffen worden getoond. Op de Frankendael vouwen de leerlingen een angisa; een op een speciale manier gebonden hoofddoek met een boodschap. Geïnspireerd op de Maasdamme Collectie maken de leerlingen van de Lidwinaschool een diorama. Op De Kaap wordt abstracte kunst gemaakt aan de hand van de patronen uit de marron-cultuur. Op Aldoende worden reportages verwerkt tot nieuwsitems in een Keti Koti Journaal over de verzetshelden van toen. En op het Spectrum en de Neptunus is het boek ‘Een vrolijke optocht‘ het vertrekpunt voor gedichten in rap-vorm.
‘Vrijheid is alle kleuren mogen dragen’ Maysa, groep 8)
Keti Koti Junior Show
Het verzet tijdens slavernij was lang onderbelicht. De leerlingen leren over de verzetshelden Boni, Tula, en One-Tété. Er gebeurt veel tijdens de creatieve verwerkingslessen. De kinderen spreken met de kunstenaars en met elkaar. Op deze manier komt dit deel van de geschiedenis tot leven bij de kinderen. We zien Keti Koti Junior als een voorbeeld van hoe kunsteducatie, erfgoed en burgerschap samengaan.