Home Dwars nieuws Kinderboerderij De Werf in coronatijd

Kinderboerderij De Werf in coronatijd

0
Handen wassen, handen wassen. Ook voor Gitta Nessem op kinderboerderij De Werf.

Hoe is het de dieren van kinderboerderij De Werf vergaan in lockdown? Goed, vindt bestuursvoorzitter Gitta Bessem. Ze is blij dat de bezoekers nu weer kunnen komen.

Brigitte Knor

Mensen moesten thuis blijven tijdens de lockdown periode, maar een klein groepje onvolprezen en moedige vrijwilligers voerden de dieren iedere dag. Tussen elf en drie konden de dieren naar buiten terwijl hun hokken schoongemaakt werden. De bestuursvoorzitter van kinderboerderij De Werf Gitta Bessem voelt een extra verantwoordelijkheid in deze tijd. ‘Er was een vrijwilliger per stal zodat er ruim voldoende onderlinge afstand was.’  Sinds donderdag vier juni is De Werf aan de Archimedeslaan weer open. Bessem: ‘Eerst hebben we een dagje proef kunnen draaien om te zien hoe het ging. De dieren worden om negen uur van stal gehaald en gaan aan het eind van de middag weer op stal. Ze zijn zo de hele dag buiten. Donderdag regende het, maar er kwamen toch mensen langs.’ Het was niet te druk. Zij vond het fijn om proef te kunnen draaien voordat het drukker werd. ‘In het weekend was het mooier weer. Mensen kwamen tussen de buien door. We hebben een aantal aanpassingen gedaan zoals dranghekken voor eenrichtingsverkeer.’

Anderhalve meter
De bezoekers tonen zich blij en begripvol. Na al die tijd thuis blijven kunnen ze weer komen. Vanaf de poort volgen ze de pijlen. Aan de hekken hangen vrolijke vlaggetjes en bloempotten. Er zijn eenrichtingsborden op het hele terrein. Op de binnenplaats staan ronde terrastafeltjes met op iedere tafel een bordje met de tekst Houdt 1 ½ meter afstand. Ook bij het verkoopluik moet je in de anderhalve meter rij staan voor een drankje. Er mogen maximaal 28 mensen tegelijk op de kinderboerderij zijn en daarom wordt er gewerkt met tijdsloten. Een bezoek kun je van te voren reserveren via de website. Zelfs als je voor de poort staat kun je dat nog met je mobiel regelen.

Hulp gemeente
Voor de medewerkers was het een beetje wennen om werkzaamheden op anderhalve meter te doen. De dieren kunnen natuurlijk geen afstand houden. Gitta Bessem lacht: ‘Hier zijn geen vergaderingen met Teams of Zoom. We zorgen dat de klussen verspreid op het terrein zijn. De beheerders begeleiden alles. Samen met de beheerders hebben we protocollen uitgeschreven. Het zijn dwingende richtlijnen in goed overleg met de gemeente, het ministerie en de brancheorganisatie voor kinderboerderijen. Dat vertaal je dan naar je eigen kinderboerderij. Gemeente-instanties als handhaving, participatiemakelaars, en wijkagent stonden klaar om ons te helpen. Heel fijn om het samen te doen.’ De dranghekken zijn toen snel geplaatst.

Beetje normaal
Helaas mist de kinderboerderij belangrijke inkomsten. Geen opbrengsten uit de kantineverkoop. Ook het konijnenhotel, waar mensen hun konijnen kunnen laten logeren als zij zelf op vakantie zijn was in de meivakantie gesloten. Hopelijk kan het van de zomer wel open. Wat nu wel weer loopt is de konijnenopvang. De konijnen worden uitgeplaatst naar nieuwe baasjes. ‘Ook het Schaapscheerfeest in mei kon niet doorgaan. Maar kijk op onze website naar het filmpje van dit leuke evenement van vorig jaar. Onze vier schapen moeten echt geschoren worden.’

Er zijn geen inkomsten uit zaalverhuur meer. De donatiebus is leger. Optimistisch zegt Bessem: ‘Maar natuurlijk is het fijn om weer beperkt open te zijn. De bezoekers stonden met hun neus door de poort heen te kijken met de vraag ‘Gaan jullie weer open’? Ze vroegen naar de dieren. Gelukkig wordt het weer een beetje normaal de komende tijd.’ Mijn tip: Giften kunt u altijd in de donatiebus doen want steun, zowel financieel als mentaal is welkom.

Een bezoekje regelen of het schaapscheerfeest van vorig jaar zien? Het kan op www.kinderboerderij-de-werf.nl