Een condiment is, volgens de Grote Larousse gastronomique een bijgerecht dat ‘voornamelijk dient om gerechten smakelijker te maken, de eetlust op te wekken of de spijsvertering te bevorderen. Soms heeft een condiment ook een conserverende werking.’
Een condiment dat je vrijwel over de hele wereld aantreft is een groene saus. Pistou in Frankrijk (basilisum, knoflook, olie), pesto in Italië (idem, maar dan met pijnboompitten en parmezaan) en hun salmoriglio lijkt het meeste op: chimichurri.
Chimichurri is een Zuid-Amerikaans condiment dat je in vrijwel overal in Uruguay en Argentinië bij de maaltijd vindt. Een pittige groene saus met rodewijnazijn, peterselie, oregano, knoflook, rode peper en olie. Heel geschikt om mee te marineren, en een geweldige kick voor gegrild vlees of gegrilde groenten. Er gaan, zoals altijd, vreemde verhalen over de herkomst van de naam. Een van die verhalen meldt dat chimichurri een verbastering is van een Basks woord tximitxurri. Dat betekent zoiets als ‘een mengsel van allerlei dingen in willekeurige volgorde’. Dat klinkt plausibel, de Spanjaarden hebben Argentinië ten slotte lang overheerst. Gelukkig namen ze het recept voor chimichurri mee naar Europa!
Inger Boxsem en het team van de Krat
Het recept van de week | Het recept wordt aangeboden door de Krat