Boeuf Stroganoff is een van de meest wijdverbreide recepten ooit. Er bestaan Russische, Amerikaanse, Chinese, Franse en zelfs Japanse versies van de saus. Met of zonder paddenstoelen, met en zonder paprika, met en zonder wodka, of room. Met rijst, met noedels, met gebakken aardappelen: alles komt voor.

Het eerst bekende recept stond in 1891 in een Russisch kookboek. ‘Een geschenk aan jonge huisvrouwen’. Deze dames maakten een schotel van blokjes gesauteerd rundvlees, met een saus van bouillon en mosterd. Als finishing touch zure room. Uien en paddenstoelen voegden zich pas in latere varianten in de saus.

De Stroganoffs hoorden eeuwenlang tot de absolute elite van Rusland. Ze roofden en bezetten wat af, maar eendimensionaal was de familie niet, zoals eigenlijk niemand is. Ze waren ook geïnteresseerd in kunst, literatuur en architectuur. Ze openden musea, bibliotheken en onderhielden warme contacten met de tsaren. Hun diners waren populair bij kunstenaars en notabelen. Het was op een van die soirées dat de boeuf Stroganoff voor het eerst werd geserveerd.

In 1917 was het uit met de pret: de adel vluchtte halsoverkop het land uit voor de revolutie. Het was het begin van de reis voor de Stroganoffsaus, waar iedereen vervolgens zijn eigen draai aan gaf.

Inger Boxsem en Het team van de Crisp weekbox

Het recept van de week | Het recept wordt aangeboden door cr’sp de Krat