Home Overzicht Kroniek over samenleven en erbij horen op Krugerplein

Kroniek over samenleven en erbij horen op Krugerplein

0

Vijftien huishoudens geven in Open Deuren hun kijk op samenleven in de breedste zin van het woord. In een paviljoen op het Krugerplein kun je genieten van optredens, deelnemen aan gesprekken over samenleven of zelf bijdragen door vragen te beantwoorden over het onderwerp. In de tentoonstellingsruimte laat je je door geluidsfragmenten, citaten, tegeltjeswijsheden en kunstwerken, meevoeren in de ideeën en perspectieven van de deelnemers.

Buiten het Paviljoen is er ook van alles te beleven. Je kunt er dwalen door het ‘boombeeldenpark’ met sculpturen die vragen rondom samenleven symboliseren. Daarnaast is er aan de buitenzijde van het Paviljoen een expositie van data en statistieken. Deze laat het contrast zien tussen beeld en beeldvorming. Hiermee belooft Open deuren een rondgang door een kleurrijk landschap van begrippen, feiten en fictie.

De vijftien huishoudens zetten hun deuren wagenwijd open en geven een zeldzame inkijk in het samenleven hier en nu. Open Deuren verwijst naar de ‘schijnbaar’ voor de hand liggende waarden die daarbij onmisbaar zijn en keuzes bepalen. Zoals kansengelijkheid, solidariteit, respect, empathie en erbij horen. Dit lijken misschien open deuren, maar ze zijn lang niet altijd vanzelfsprekend. Het kunstproject legt taboes en tegenstrijdigheden bloot. Wanneer waarderen we maatschappelijke deelname van mensen en welke rechten en plichten staan hier tegenover? Wanneer is er sprake van verbinding en wanneer van afstand? Welke mechanismen bepalen dit en wat zijn de gevolgen?

Open Deuren gaat op zaterdag 23 april om 14.00 uur van start op het Krugerplein. Op vrijdag 22, zaterdag 23 en zondag 24 april zijn er voorstellingen van ‘De Grote Open Deuren Show’. Dan verandert het paviljoen in een theater vol met liveoptredens van spel, muziek, dans en spoken word.

Vanaf 1 mei zal Open Deuren doorreizen naar de stadsdelen Noord, West, Zuidoost en Centrum. Het project wordt afgesloten met een conferentie op 27 oktober, waarop de verzamelde informatie uit alle stadsdelen samenkomt.

Informatie en tickets www.movingartsproject.nl/opendeuren