Home Kunst Kunstroute op de Polderweg, Montessori Lyceum Oostpoort

Kunstroute op de Polderweg, Montessori Lyceum Oostpoort

0

Velen kennen het markante gebouw aan de Polderweg – architect Herman Hertzberger – als het Montessori College Oost dat in 2000 werd geopend. De school heet nu Montessori Lyceum Oostpoort en heeft een kunstroute ontworpen die op 24 november 2022 in gebruik werd gesteld.

 Marella Karpe | Geheugen van Oost

Is het u ooit opgevallen dat er op de Polderweg tussen 2003 en 2006 een tramstel stond op de Polderweg op een speciaal daarvoor aangelegd stukje rails?

Dat was een beschilderde tram 9 die bekend stond als de ‘wereldsporttram’. Hij was beschilderd naar een ontwerp van een van de leerlingen van de school – Senol Açil -die een wedstrijd van het GVB had gewonnen om een ontwerp te maken. De bedoeling was dat de tram kort zou rijden, dat is uiteindelijk nog negen jaar geworden.

Die tram valt nu dus niet meer te zien, want nu is een Cruyff-court aangelegd op de plek. Er zijn wel foto’s en filmpjes van. Vele mensen weten nog wel dat op de voormalige Don Bosco school, die tegenover de plek stond waar nu het Lyceum staat, Anton Rooskens heeft gewerkt als docent Elektrotechniek. Hij was tevens een bekend kunstenaar en heeft een groot wandschilderij gemaakt in de school, in de stijl van de Cobra groep waar hij een tijd lid van was. Bij de sloop van het gebouw kon de wandschildering niet gered worden, er is toen een kopie van gemaakt in de vorm van een enorm wandtapijt – het weegt 250 kilo! – dat nu hangt in het gebouw van het lyceum.

Er is nog veel meer te zien aan kunstwerken in en rond de school, via een audiotour kan iedereen een rondleiding volgen. Wie belangstelling heeft kan zich op werkdagen tussen 16.00 en 17.00 uur (op dinsdag van 15.00 tot 17.00 uur) uur melden bij de balie van de school en om de audiotour vragen. Wel eerst afspreken via Oostpoort.nl

Grappig is dat het idee om de kunstroute te ontwerpen – de docenten Caspar, Els, Ferry en Wiesje hebben daar veel werk aan besteed – ontstaan is omdat een docent zich realiseerde dat iedereen zo maar aan de linnenpers die ergens op een gang staat voorbij loopt. De antieke linnenpers- voorloper van de strijkbout – heeft vroeger in de huishoudschool Van Gellicum gestaan, een van de scholen waar het Montessori Lyceum uit is ontstaan. Het besef dat het belangrijk is om zo’n voorwerp aandacht te geven en er een verhaal aan te verbinden was de impuls om een kunstroute te maken.