Na jaren in de media besloot Gert Ploeger het roer om te gooien. ‘Ik zocht een nieuwe uitdaging’, zegt hij. ‘Bij mijn afscheid van mijn laatste werkgever zei ik al; waarschijnlijk tot in mijn Oester & Wijnbar! Na veel nadenken, uitzoekwerk en gesprekken met (nu concullega’s) uit de horeca wist ik dat ik op de goede weg was.’
Arie Martijn Schenk
Het idee groeide langzaam. De eerste bij wie hij het idee toetste was Bas van der Geest (Bar Joost en Brouwcafé Krux). Bas vroeg een maandje later of Gert geen zin had om net voor kerst oesters te komen chucken om zo aan het leven in de horeca te proeven. Toen dit pand aan de Javastraat vrijkwam, voelde dat als een kans die ik niet kon laten liggen.’
Vanaf 1 juli ging de verbouwing van start en sinds 20 augustus is La Douzaine – oesters & wijn open. De naam verwijst naar het klassieke Franse dozijn oesters, maar de sfeer is ontspannen en buurtgericht. De Javastraat past daar perfect bij, vindt Gert. ‘De straat heeft charme, een mix van culturen en smaken. Mensen lopen hier graag even binnen.’
Van Fine de Claires tot of Zeeuwse Platte
Op de menukaart staan oesters uit Frankrijk, Nederland, Portugal en Ierland. De Zeeuwse platte noemt Gert zijn favoriet. Een proeverij van drie oesters met een glas wijn kost twaalf euro. Wie wil, kan kiezen voor zes verschillende soorten, waaronder Fine de Claires, Creuses de Zélande, Salgado en Irish Mor.
De oesters komen met mignonette en citroen, maar er zijn ook verrassende garnituren. Fresh G&T gebruikt gin-tonicgranité met komkommer en Spaanse peper. De Asia Style voegt sojasaus, limoen, lente-ui en gember toe of ga voor de BloodyMary met wasabi vliegvis eitjes
Hapjes en wijn
Naast oesters staan er diverse amusehapjes op het menu: gamba carpaccio, brioche met paling en eendenlever, terrine van octopus, coquille St.-Jacques en sinds kort ook mosselen met of zonder friet. Ook voor de borrel biedt La Douzaine een ruime keuze uit visgerechtjes uit blik, van ansjovis en sardines tot pittige octopus en tonijnpaté.
Bij al dat zeeleven hoort wijn. Gert importeert de helft van zijn selectie rechtstreeks, de andere helft komt ook van wijnleveranciers uit Amsterdam. De kaart bevat zowel klassieke als biologische en natuurwijnen. Olaf Brood van de Dapperstraat levert het brood, Rovers Coffee van de Veemarkt zorgt voor de koffie.
Terras met zon
Het terras voor de bar vangt de middagzon, vooral op vrijdag al vanaf het middaguur. Bezoekers schuiven aan voor espresso of een glas wijn met een paar oesters. Binnen straalt de ruimte rust uit: blauw achter de bar, houten accenten, een paar hoge barkrukken en kleine zitjes.
‘Veel buurtbewoners lopen spontaan binnen’, zegt Gert. ‘Voor een proeverij, een glas wijn of gewoon een praatje. Dat vind ik het mooiste aan deze plek.’
La Douzaine, Javastraat 143h, open van woensdag tot en met zondag. Check www.ladouzaine.nl











