Home Duurzaam Leerlingen van De Dapper en Thula vieren komst van zonnepanelen

Leerlingen van De Dapper en Thula vieren komst van zonnepanelen

0

Veel Amsterdammers zijn ‘dakloos’. ze hebben geen eigen dak, of het dak is niet geschikt dak om zonnepanelen op te plaatsen. Tegelijkertijd zijn er in de stad daken genoeg. Energiecoöperatie Zuiderlicht koppelt daklozen aan daken. In de komende zomervakantie plaatst de coöperatie 157 zonnepanelen op het dak van basisscholen De Dapper en Thula. Op een plein vol ouders en leerlingen, pakten kinderen van beide scholen alvast het eerste symbolische zonnepaneeltje uit.

De financiering van de zonnepanelen komt van de leden, vertelt Aukje van Bezeij van Zuiderlicht. ‘Voor eenmalig één euro ben je lid van Zuiderlicht en doe je al mee. Als lid mag je – hoeft niet – de coöperatie één of meerdere lening a 250 euro verstrekken. Die zie je terug als zonnepaneel op het schooldak. Elk jaar krijg je tussen de ongeveer twee en de vijf procent rente. Na tien jaar krijg je het geleende bedrag weer terug.’

Zakgeld van de zon
Een lening kun je op je eigen naam zetten, maar ook op naam van bijvoorbeeld een kind op kleinkind. Die krijgt dan jaarlijks zakgeld van de zon, en na 10 jaar het gespaarde bedrag op zijn of haar bankrekening. Al die tijd kun je zeggen: ‘Kijk, dat paneel daar is van mij. Het haalt voor ons energie uit de zon.’

Feest op het plein
Later op de dag kwam wethouder Marieke van Doorninck het feest meevieren in het naastgelegen Jungle Amsterdam. Jonge leerlingen van De Dapper vertelden haar dat ze op het plein hadden gezongen: ‘Als de zon gaat schijnen, ’t duister doet verdwijnen.’ Samen met ACCU zongen ze nog veel meer liedjes. Het was feest. Van wat de school gaat besparen, want stroom van eigen dak is goedkoper, aten de kinderen alvast een ijsje.

Eén leerling van de school kwam net te laat, toen de wethouder al op haar fiets zat. Ze gaf hem een hand en beloofde nog eens terug te komen, op het dak, als de panelen er op liggen.

Check  www.zuiderlicht.nu