Hoewel de zon zich dit jaar al vaker liet zien in Oost, bleven de temperaturen lange tijd laag. Woensdag kwam eindelijk de lang verwachte en gehoopte voorjaarswarmte en keerden oud bekenden terug in het Oosterpark.

Lewis Daniels

Op sommige plekken zijn de gazons nog nat van de zware neerslag vorige week, waar het droog is liggen jongeren op hun rug in het gras. De zon houdt ze warm. Kinderen leven zich uit op het klimrek bij de sportcontainer, vandaag zonder jas.  Op nabijgelegen bankjes genieten hun ouders van de zon, een enkeling van hen waagt zich ook op het klimrek. De ooievaar, druk bezig met de bouw van zijn nest in Frankendael, bezoekt vandaag het vogeleiland om de lente te proeven.

De schildpadden hebben de weg naar hun geliefde zonneplek in het park weer gevonden.  Over de positie van de exoten is al jaren discussie. Als het aan dierenbeschermingsorganisaties ligt, verhuizen de van oorsprong Noord-Amerikaanse reptielen zo snel mogelijk naar opvangcentra. De dieren zouden lijden bij koude temperaturen. Anderen zijn ervan overtuigd dat de dieren zich de afgelopen twee decennia voldoende hebben aangepast aan de Amsterdamse leefomstandigheden.

Terwijl de schildpadden zonder zich druk te maken in de zon afwachten wat over hun toekomst wordt beslist, drinken toeristen een biertje op de steiger.  In de muziekkapel wordt vrolijk gedanst op exotische klanken die de lente van 2023 voorgoed inluiden.