Home Groen Levend leslokaal voor de Hemkerhof van Amstelglorie

Levend leslokaal voor de Hemkerhof van Amstelglorie

0

De gemeenschappelijke (proef)tuin van Amstelglorie richt zich op drie pijlers, ecologie, educatie en eetbaar. Basisscholen gebruiken de natuurlijke moestuin, imkerij en bloemenpluktuin van de Hemkerhof voor educatie. In maart begint de bouw van een leslokaal met natuurlijke en levende materialen.

Met ‘levende materialen’ bouwen gebeurt wel vaker. In India worden bruggen aangelegd door groeiende boomwortels over de rivier te leiden. Een andere manier is het snoeien, buigen en vervormen van boomtakken tot ze een gewenste vorm hebben. Vrijwilligers en stagiaires helpen mee met de bouw van het leslokaal, een workshop volgen kan ook. Na de voltooiing groeit het lokaal mee met de seizoenen en jaren. Volgende generaties nemen het gebouw over.

Het voedselbos in Amstelglorie bestaat sinds september 2019. Met een oppervlakte van 200 m2 is het officieel te klein om een bos te zijn, het aanbod daarentegen is groot. Behalve fruitbomen en bessenstruiken, zijn er wilde spruiten, tuinbonen, knoflook, venkel en munt. De eetbare bloemen worden gebruikt in ‘Wild Koken’, de workshop voor kinderen van vier tot twaalf. In het tuinseizoen zijn er workshops, cursussen, proeverijen en festiviteiten.

Voor liefhebbers van spinnen en weven begint dit seizoen een spingroep. Eén van de percelen in de Hemkerhof is ingericht met verfplanten die gespinde wol op een ecologische manier kleuren. De Wede geeft de draad een indigo tint. Meekrap kleurt rood, de Wouw geel. Deze ‘grand teints’ zijn kleurvast en vervagen niet.

In overleg met de Vlinderstichting is in Amstelglorie een wekelijkse looproute om vlinders te spotten en tellen. Nachtvlinders worden in een speciale val gelokt en na het tellen weer vrijgelaten. Landelijk Meetlint Vlinders gebruikt de gegevens voor onderzoek en advies om de landelijke vlinderpopulatie in stand te houden.

Iedereen die geïnteresseerd is kan meedoen [email protected]