Home Overzicht Linnen behangsels uit 18de eeuw gevonden in Portugese Synagoge

Linnen behangsels uit 18de eeuw gevonden in Portugese Synagoge

0

In de Portugese Synagoge aan het Jonas Daniël Meijerplein zijn tijdens werkzaamheden in verborgen ruimtes twee linnen behangsels uit 18de eeuw ontdekt. Waarschijnlijk liggen de vondsten er al anderhalve eeuw. Wie en wanneer ze er terecht zijn gekomen in niet bekend.

Een restauratieteam onder leiding van restauratiearchitect Frederik Franken van Bureau voor Bouwhistorisch Onderzoek en Restauratie, dat bezig is met restauratie van het interieur van de 17e-eeuwse Synagoge, vond een verfrommeld stuk beschilderd linnen behang in een holle ruimte boven in de hechal. Een tweede kwam tevoorschijn in een andere tussenruimte.

Het eerste behangsel toont wolkenvormige vensters met vogels en bloemen. Het heeft een donkergroene achtergrond, een gevlochten patroon en vensters in de vorm van wolken. Afwisselend zijn er vogels en bloemen op afgebeeld. Door de donkere achtergrond en de exotisch ogende beelden lijkt het geïnspireerd op oosters lakwerk.

het tweede een symmetrisch patroon, geïnspireerd op werk van architect en graveur Daniël Marot. Het is een fluweelachtig linnen exemplaar. Roodbruine wolpluis op grijs-wit linnen vormt een symmetrisch patroon, met rode, gele en groene tussenvlakken.