Home BoekvandeWeek Maarten ’t Hart: ‘De nachtstemmer’

Maarten ’t Hart: ‘De nachtstemmer’

0

44 De nieuwe roman van Maarten ’t Hart is een vermakelijk verhaal over de eenzelvige Groningse orgelstemmer Gabriel Pottjewijd. Hij reist af naar een Bruegeliaans havenstadje in Zuid-Holland om twee beroemde kerkorgels onder handen te nemen. De plaatselijke organist stelt hem voor aan een Braziliaanse zeemansweduwe en haar dochter om hem te assisteren. Er moeten tijdens de werkzaamheden namelijk vele toetsen eindeloos worden ingedrukt en daar is vooral de dochter heel erg goed in. Alleen de beeldende omschrijving van deze samenwerking is al een aparte vermelding waard voor wie zich nog nooit in de kunst van het orgelstemmen heeft verdiept.

Aangezien de halve mannelijke bevolking reeds geprobeerd heeft de weduwe te paaien, wordt het drietal met argusogen gevolgd en ontstaat er zowaar een dreigende sfeer rond de beknelde orgelstemmer.

Ik vond het heerlijk om weer eens onder te duiken in het archaïsche woordgebruik van Maarten ’t Hart en beveel dit geestige boek van harte aan voor uw eerstvolgende vakantie.

_____

De nachtstemmer is geschreven door Maarten ’t Hart,
verschenen bij Uitgeverij de Arbeiderspers
Marlèn Nolta is boekverkoper bij Boekhandel van Pampus, KNSM-laan 303