Home Overzicht Maarten van Riel van Ekodis: ‘Ik hoop dat we er wat van...

Maarten van Riel van Ekodis: ‘Ik hoop dat we er wat van geleerd hebben’

0

Hoe vergaat het kleine, zelfstandig ondernemers in Oost in de Coronatijd? Gaan ze het overleven? Floreren ze juist? Of is het nu nog te vroeg om er iets over te melden? De vierde in de reeks: Maarten van Riel van Ekodis aan het Beukenplein.

Ondernemer in coronatijd | Anne-Mariken Raukema

‘Sinds 1983’, hangt niet zonder trots boven de groentehoek. Jan van Riel, de vader van Maarten, begon op het Krugerplein een piepklein biologisch winkeltje. Gewoon, omdat hij niet de verse groenten kon kopen die hij als kind in Brabant gewend was te eten. Maarten: ‘Hij was fysiotherapeut, mijn moeder arts in opleiding en ze kregen kinderen. De behoefte aan goede producten was groot genoeg voor een switch.’ Alle doordeweekse dagen stond hij met zijn waren op markten rond Amsterdam: Haarlem, Dronten, Leiden, Zeewolde… In de winkel, annex magazijn stond een medewerker. De winkel heette nog Re-geo – ‘terug naar de aarde’.

Jonge wortels in Oost
De vestigingsplaats Oost was voor Maarten van Riel geen bewuste keuze. Hij werd geboren in de Derde Oosterparkstraat; bijna zijn hele leven speelt zich hier af. Na twee studies – filosofie en humanistiek – werkte hij een paar jaar als hovenier. Maar steeds was er ook de winkel. Van jongsafaan was hij er te vinden en hielp mee. ‘Met veel plezier’, zegt hij. Nu hij deze zomer zelf vader wordt weet hij een ding zeker: nooit pushen. Dat deden zijn ouders niet bij hem, zus en broertje. Dat zal hij ook niet doen bij zijn eigen nageslacht.

Sinds vijftien jaar is Maarten van Riel full time werkzaam in de winkel. Tot 2005 was het een bijbaantje. De biologische winkel zat nog aan de overkant van de Beukenweg. Toen de grote Coop supermarkt in 2008 de deuren sloot, kwam het pand vrij en met de Triodosbank werd een plan gemaakt. Het werd een grote zaak, een zelfstandige, in tegenstelling tot ketens als Odin en Ekoplaza. Maar groter en meer is niet het adagium van Van Riel. ‘We hebben gekeken naar een pand in de Molukkenstraat, maar ik ben blij dat we er geen tweede winkel bij hebben. Dat zou mijn rol veranderen. Zoals het nu is, is het nog leuk en dat wil ik graag zo houden.‘ Aan de overkant werkte hij vaak alleen, soms met z’n tweeën. Nu zijn er vier medewerkers.

Corona-effecten
Gerekend naar de oppervlakte van de winkel mogen er sinds corona maximaal dertig klanten tegelijk de winkel in. Van Riel bracht dat terug met vijf. ‘Maar als er twintig mensen in de zaak zijn, is het druk’, zegt hij. Het is en blijft een buurtwinkel. Zo’n 95 procent van de klanten wonen in de buurt. Hier geen rijen voor de deur. Klanten ervaren het boodschappen doen als rustiger en meer ontspannen dan in de reguliere supermarkten. ‘Sinds corona is het wel drukker. Ook hier werd de eerste twee weken wel gehamsterd. Ja, ook wc-papier, conserven en pasta’s.’ Groot voordeel was dat de groothandels van Ekodis makkelijker konden opschalen dan de grootgrutters, dus er was vrij snel weer nieuwe waar.

Omdat de winkel een sterk buurtkarakter heeft, worden boodschappen voor ouderen en zieken die te ver weg wonen om zelf nog te komen fietsen, thuis bezorgd. Met een busje. ‘Dat is gewoon service, we gaan ook geen webwinkel beginnen. Het is geen verdienmodel. Dat past ons niet.’

Andere patronen
Hoewel het aanbod van kant-en-klaarmaaltijden met zo’n vijf verschillende al gering was, is de vraag er de afgelopen twee coronamaanden naar afgenomen. ‘Mensen hebben meer tijd om te koken. Ze lunchen niet meer op hun werk of onderweg, dus de vraag naar vers brood is toegenomen.’ Net als die naar verse groenten en gist. Want zoals op veel andere plaatsen was bakkersgist ook hier lang niet verkrijgbaar. Datzelfde geldt voor spelt.

Van Riel heeft een aantal molenaars in Noord-Holland gebeld, maar ook die moesten ‘nee’ verkopen. Het is wachten op het nieuwe leverseizoen, dat is einde van de zomer. Intussen verkoopt Ekodis meer tarwebloem, want zelf brood bakken lijkt erin te blijven. Deze situatie zal, zo meent hij, nog wel een tijdje duren. ‘Ik hoop dat we er wat van geleerd hebben. Dan is de hele coronacrisis tenminste nog ergens goed voor geweest.’

Check www.ekodis.nl