Met extra maatregelen wil het stadsdeel zorgen voor een veiligere sfeer in het Oosterpark en daarmee ook minder verstoringen van de openbare orde. Er komt extra verlichting en een extra camera bij de ingang van het Oosterpark op de hoek van de Linnaeusstraat. Ook zijn er plannen voor een mobiele gebruikersruimte. In deze ruimte kunnen verslaafden de onder begeleiding drugs gebruiken en toegang krijgen tot hulp. Ook worden bewoners betrokken bij de aanpak.

Arie Martijn Schenk

Omwonenden van het Oosterpark zijn onlangs geïnformeerd over nieuwe stappen in de aanpak van overlast in en rondom het park. Tijdens een drukbezochte bewonersavond op 16 oktober in Hotel Arena deelden bewoners en betrokkenen hun zorgen en ideeën. Het stadsdeel bracht de buurt deze week op de hoogte van aanvullende maatregelen en plannen om de situatie te verbeteren.

Een veelgehoorde klacht tijdens de bijeenkomst ging over onveiligheid in de zuidoosthoek van het Oosterpark. Om dit aan te pakken, verschijnt er binnenkort extra verlichting bij de ingang aan de ‘Sleutelkluis’, bij de hoek Oosterparkstraat, Linnaeusstraat en Wijttenbachstraat. Dit gebeurt in de tweede week van december. Bovendien is er sinds deze week een extra camera in dit deel van het park. Het cameratoezicht moet niet alleen voor een veiligere sfeer zorgen, maar ook verstoringen van de openbare orde verminderen.

Naast fysieke maatregelen richt de aanpak zich op sociaal contact met de overlastgevers. De gemeente zet in op beter contact met deze groep, vanuit een combinatie van zorg en verantwoordelijkheid. Het stadsdeel wil betrokkenheid bij de omgeving vergroten, zodat bijvoorbeeld afval niet langer blijft liggen, maar samen wordt opgeruimd.

Het probleem is complexer en is volgens stadsdeelvoorzitter Carolien de Heer niet alleen op te lossen met camera’s. ‘Daarom zet ik breder in en ben ik bezig met het realiseren van een gebruikersruimte en onderzoeken we met de andere bestuurders in de stad mogelijkheden voor aanvullende zorg, opvang en (verplichte) dagbesteding. We hopen dat deze mensen een menswaardiger bestaan kunnen opbouwen en met een combinatie van fysieke maatregelen, zorg en actieve buurtparticipatie proberen we het Oosterpark weer een plek te maken waar iedereen zich prettig voelt.

Om de aanpak van de overlast samen vorm te geven, blijft de gemeente inzetten op contact met de buurt. Zo stond de stadsdeelvoorzitter onlangs met een bus bij de muziekkoepel in het park om met omwonenden en parkbezoekers in gesprek te gaan. Verder houdt het stadsdeel bewoners via nieuwe bijeenkomsten op de hoogte van ontwikkelingen. Voor het eerste kwartaal van 2025 staat al een nieuwe bijeenkomst gepland met omwonenden.

De situatie in het Oosterpark vraagt om een complexe en veelzijdige aanpak. Het vinden van balans tussen zorg voor kwetsbare groepen en het terugdringen van overlast blijft uitdagend. Tochis de samenwerking met bewoners cruciaal om tot duurzame oplossingen te komen. ‘Met een combinatie van fysieke maatregelen, zorg en actieve buurtparticipatie proberen we het Oosterpark weer een plek te maken waar iedereen zich prettig voelt.’