Een vleugje boter in de lucht, het zachte geluid van deeg dat liefdevol wordt gevouwen en een espresso die perfect in balans is: MAS Atelier heeft de deuren geopend in de Pretoriusstraat. Dit nieuwe bakkersatelier, onderdeel van Bakkerij MAS uit de Watergraafsmeer, is de plek waar ambacht en vakmanschap samenkomen. Wie binnenstapt, ziet direct waar het om draait: een grote open werkplek waar croissants minstens 48 uur aandacht krijgen voordat ze de oven in gaan. Hier geen haastwerk, maar de pure kunst van het bakken.
Arie Martijn Schenk
Kim, hoofd bakker van MAS Atelier, ademt passie voor het vak. Met een achtergrond in kunstgeschiedenis volgde ze haar gevoel en stapte de wereld van het bakken in. Tijdens een stage bij de Bakkerij Fort Negen raakte ze zo betoverd door het proces dat ze besloot zich te specialiseren. ‘Bakken is een ambacht, net als kunst. Het vraagt geduld, precisie en gevoel voor detail’, vertelt ze. ‘In MAS Atelier heb ik mijn eigen domein, waar we samen met een team elke dag de mooiste producten creëren.’
Naast de kenmerkende zuurdesembroden – grijs rogge, volkoren en klassiek zuurdesem – biedt MAS Atelier een assortiment lekkernijen. De croissants, beroemd om hun diepe smaak en perfecte laagjes, trekken al snel liefhebbers van ver buiten de buurt. Voor hartige trek staan de kaascroissants en feta-sesamstengels op het menu. En wie van zoet houdt, kan rekenen op seizoensgebonden Danish gebakjes. In het vroege voorjaar met appel-kruimel en bloedsinaasappel, later in de lente, gevuld met rabarber en vlierbloesem.
MAS Atelier voelt als een verlengstuk van de buurt. ‘We zien hier een divers publiek’, zegt Kim. ‘Vaste klanten van Bakkerij MAS, maar ook nieuwe gezichten die de weg naar ons atelier hebben gevonden.’ Binnen een knusse plek om te zitten, buiten bankjes voor een snelle koffie en croissant in de ochtendzon. De bakkerij vervult een sociale rol, net als de eerste locatie, en is nu al een geliefde ontmoetingsplek.
Met een sterke basis in zuurdesem en viennoiserie, en een bakkersteam dat barst van de passie, heeft MAS Atelier in korte tijd naam gemaakt in Oost. Buurtbewoner Bart die buiten een krant zit te lezen is enthousiast. ‘De geur van versgebakken brood trekt bezoekers als een magneet, en wie eenmaal een hap neemt, keert gegarandeerd terug’, zegt hij. ‘Ik kom hier bijna elke zaterdag en ontmoet graag vrienden hier die terugkomen voor de lekkere broodjes.’