Home Overzicht Meepraten over de geschiedenis van onze omgang met de dood

Meepraten over de geschiedenis van onze omgang met de dood

0

De Canon van het Nederlands Funerair Erfgoed’ geeft kort en bondig inzicht in hoe Nederlanders door de eeuwen heen hun doden hebben begraven. De Nieuwe Ooster past in een traditie die eeuwen teruggaat en is een waardevolle bron van kennis.

Vorig jaar werd de eerste Canon van het Nederlands Funerair Erfgoed gepresenteerd. Bij de presentatie verscheen een boek, maar daarmee is de Canon niet af. Het boek moet vooral worden gezien als een eerste stap en als beginpunt van discussie. Welke vensters kunnen er beslist uit en welke thema’s moeten er in? En waarom? De Werkgroep Funeraire Canon 2.0 daagt je uit om mee te denken en daarover in gesprek te gaan.

De huidige funeraire canon bevat 32 vensters over onze doodscultuur en brengt ordening in de geschiedenis van onze omgang met de dood. Uiteraard ontbreken hunebedden, grafheuvels, kerkgraven en de eerste moderne crematie niet. Vooral materieel erfgoed komt aan bod en er is betrekkelijk weinig aandacht voor de tweede helft van de twintigste eeuw. Elk venster kreeg in het boek een korte uitleg, geschreven door een expert. Het voorwoord was van Susan Lammers, algemeen directeur van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Zij was blij verrast door de veelheid van onderwerpen die werden aangesneden en daagt Stichting Dodenakkers.nl tegelijk uit de Canon actueel te houden. Dat gaat nu gebeuren.

Op 17 juni organiseert de werkgroep Funeraire Canon 2.0 een online-bijeenkomst waarin we in kleine groepjes vrijuit discussiëren over de Canon. Ben je geïnteresseerd in funeraire cultuur, ervan overtuigd dat een cruciaal themavenster ontbreekt aan de huidige canon of kan volgens jou de hele Funeraire Canon de prullenbak in? Doe mee en meld je aan via Museum Tot Zover, tickets.totzover.nl.

De interactieve webinar vindt plaats op donderdag 17 juni 2021 van 15.30 -17.00 uur. Vooraf ontvang je een korte enquête om de geest te slijpen.  Geen tijd om deel te nemen aan de webinar, maar wel een mening? Vul in dat geval direct de enquête in.

Korte weergave van de Funeraire Canon op totzover.nl

Detail van venster 14, Praalgraf Willem van Oranje, 1623.