Meer dan 1.300 kinderen van achttien basisscholen waren ‘welkom bij het Orkest’

0

Het Nederlands Philharmonisch Orkest ontving deze week maar liefst 45 klassen van achttien verschillende basisscholen in de NedPhO-Koepel, de thuisbasis van het orkest de Indische Buurt. Meer dan 1.300 kinderen waren aanwezig bij negen uitvoeringen van Welkom bij het Orkest, het bijzondere educatieprogramma van het Nederlands Philharmonisch Orkest waarbij kinderen de impact van een volledig symfonieorkest ervaren. Aan de concerten in de NedPhO-Koepel ging een uitgebreid educatief traject vooraf met lessen in de klas, ingeleid door vlotte vlogs van presentator Pepijn Gunneweg.

Het educatieprogramma Welkom bij het Orkest begint in de klas. Pepijn Gunneweg, voorheen van de Ashton Brothers, tegenwoordig een succesvol presentator van kinderprogramma’s als de BZT Show en ZAPP live, neemt in een aantal vlogs de kinderen mee in zijn muzikale zoektocht. Pepijn heeft namelijk klassieke muziek ontdekt op zijn autoradio en is nogal onder de indruk. Hij wil weten waar die wonderschone muziek vandaan komt. Hij komt terecht bij dirigent Stijn Berkouwer en bij de NedPhO-Koepel, om daar vervolgens het orkest te ontdekken.

Na de vlogs van Pepijn Gunneweg en de voorbereidende lessen in de klas, is het tijd om de muziek live te beleven. Tijdens bliksemconcerten komen de musici langs in de klas. Ze spelen muziek, laten kinderen hun instrumenten van dichtbij zien en vertellen aan de hand van filmpjes over hun passie voor muziek. De kinderen kunnen vragen wat ze maar willen en mogen de instrumenten zelfs uitproberen. Daarnaast repeteren ze het lied wat ze met het orkest gaan zingen en oefenen ze met dirigeren.

Na de persoonlijke kennismaking in de klas, ontmoeten de kinderen het orkest tijdens een concert in de NedPhO-Koepel. Na een grootse introductie horen de kinderen de afzonderlijke instrumentgroepen in korte fragmenten van bekende symfonieën van Brahms en Bruckner en filmmuziek zoals Star Wars. Pepijn rent met zijn GoPro door het orkest en gaat tussen de stukken door in gesprek met de kinderen. Na 45 minuten weten de kinderen alles over het orkest. Een ervaring om nooit te vergeten.

In Amsterdam groeien veel kinderen op zonder ooit naar een klassiek concert te zijn geweest. Het rijke muzikale aanbod waarvoor jaarlijks miljoenen mensen naar onze stad komen, blijft onontdekt voor onze eigen jonge stadgenoten. Dit terwijl deze kinderen de toekomst zijn van muziek en van onze stad! Het NedPHO wil daar als één van de grootste orkesten in Nederland, verandering in brengen met het educatieproject Welkom bij het Orkest.