Home Groen Miljoenen zaadjes van de iep: Lentesneeuw in Amsterdam

Miljoenen zaadjes van de iep: Lentesneeuw in Amsterdam

0

Het sneeuwt weer in Amsterdam. Met het wisselende weer van de laatste tijd klinkt dat helemaal niet zo vreemd. Maar we hebben het niet over winterse neerslag, maar over lentesneeuw. Zo worden de zaadjes van de iep genoemd, die ieder voorjaar van de bomen dwarrelen en de straten wit kleuren.

Tien jaar geleden organiseerde het kunstenaarsduo Tijdmakers, bestaande uit Saskia Hoogendoorn en Lieuwe Martijn Wijnands, de eerste Springsnow, een iepenroute langs de oudste en mooiste iepen. Bij de tiende editie is er nu het boek Iepenstad.

Met de artistieke lenteviering Springsnow brengt Tijdmakers jaarlijks een ode aan de meer dan 75.000 iepen van Amsterdam. De viering is elk jaar in mei, dan strooien de iepen hun miljoenen zaadjes als natuurlijke confetti uit over de stad: de lentesneeuw van Amsterdam.

Tijdmakers zetten ook de iepenroute uit, die loopt van het Iepenarboretum (park links van EYE) in Noord naar De Hortus. Onderweg kom je langs de hoogste, oudste en mooiste iepen van Amsterdam. Het duo vertelt elk jaar het verhaal van dé boom van Amsterdam steeds vanuit een ander perspectief en in verschillende samenwerking. Zo waren er kunst-, foto- en poëzie-tentoonstellingen in onder andere Museum Geelvinck, de Amstelkerk en in het Amstelpark, Tijdmakers lanceerde het iepenparfum Eau d’Amsterdam en kregen alle 243 basisscholen van Amsterdam iepen cadeau inclusief lesmateriaal met het nieuwe initiatief Schoolpleiniepen.

En nu is de mooie uitgave Iepenstad. Een boek dat is ontstaan uit samenwerking met kunstenaar Maartje Jaquet en dichter Ronald M. Offerman. Maartje vindt als geen ander inspiratie op een stukje stoep. Vaak valt haar oog op iets mooist dat ze vastlegt met haar lens, of liefdevol oppakt en een plek geeft in haar atelier in Den Ilp. Ronald M. Offerman woonde en werkte zijn hele leven in Amsterdam. Hij schilderde, tekende, dichtte, maakte liedjes, radio en film. Van zijn hand verschenen verschillende dichtbundels. In mei 2020 overleed Ronald aan de gevolgen van corona. Als je Iepenstad in handen krijgt, zal je met nog meer plezier de ratelende zaadjes en hun werveling door de straten begroeten

Iepenstad is een boek vol foto’s van de talloze verschijningsvormen van iepenzaden in de Amsterdamse straten, op de stoep en traptreden. De mooie foto’s zijn gemaakt door Maartje Jaquet, Ronald M. Offerman schreef er gedichten bij.

Check www.springsnow.nl