Home Overzicht Mooie vakantie in Oost: Lekker zwemmen, buiten of binnen

Mooie vakantie in Oost: Lekker zwemmen, buiten of binnen

0

Als je wilt zwemmen tijdens je vakantie in Oost dan zijn er wel heel veel mogelijkheden. Lekker buiten als het mooi weer is en binnen als het weer even wat minder is. In open water, in het zwembad, het is er allemaal. In Oost zijn er twee officiële zwemplekken. We hebben die en alle andere zwemplekken op een rijtje gezet.

Amstel | langs de Weesperzijde

Op verschillende plekken in de Amstel kun je heerlijk zwemmen. Op de lange strook naast het terras van Café Hesp kun je makkelijk het water in. Of ga naar de Weesperzijde/Berlagebrug, daar kun je zo het water inlopen (bij Roeicentrum Berlagebrug). Let op de boten als je in de Amstel zwemt, dat kan gevaarlijk zijn.

Park Somerlust | populair

In de bocht van de Amstel, bij de nieuwe woonwijk Amstelkwartier, kun je het water in via een trap. Op het naastgelegen grasveld zit je heerlijk. Middenin deze strook zit roeivereniging RIC en eromheen zijn enkele horecagelegenheden. Park Somerlust is geen officiële zwemlocatie, de waterkwaliteit wordt hier niet gecontroleerd. Op mooie zomerdagen kan het er erg druk zijn.

Duivendrechtse brug | rustig

De Duivendrechtse brug bij de Amstel en de Duivendrechtsevaart is niet alleen een fijne plek om te zwemmen, maar ook om te duiken. Pas wel op, er varen zo nu en dan bootjes voorbij.

Marineterrein | populair

Voor de deur van Pension Homeland kun je heerlijk zwemmen. Compleet met steiger en trappetje om er weer uit te komen. En een fijn grasveld om te picknicken. Het is nog geen officiële zwemplek. Daarvoor moet de waterkwaliteit gedurende twee jaar worden gemeten en goed zijn. Om 1,5 meter afstand te kunnen waarborgen, zijn bij de entree maatregelen getroffen om te grote drukte op het populaire terrein te voorkomen.

Entrepotdok | bijzonder

Zwemmen met uitzicht op olifanten en giraffen, en dat kan. In het Entrepotdok liggen enkele kleine steigers om op te zonnen en vanaf te springen. Pas op: ook hier varen veel bootjes voorbij.

Diemerpark | officiële zwemplek

Het Diemerpark is een stadspark waar natuur uitgebreid de ruimte krijgt. Je vind er veel plant- en diersoorten. In het Diemerpark mag je niet overal zwemmen. Wel op het zandstrand dat je vindt aan de noordoostkant van het park, aan het water dat Haveneiland scheidt van het Diemerpark.

Levantkade | rustig

Op KNSM-eiland liggen bij het Levantplein houten steigers in het water. Hierop kun je zonnen en makkelijk in en uit het water komen. Door de steigers is ook een stukje water afgeschermd voor boten.

Bogortuin | populair

De Bogortuin is een groot grasveld op het Java-eiland, naast de Verbindingsdam. Zwemmen en zonnen doe je er midden tussen de huizen. Vanaf het water heb je een leuk uitzicht over Zeeburg. Deze onofficiële zwemplek wordt steeds populairder en daarom het nadrukkelijke verzoek om geen overlast te veroorzaken voor bewoners. Handhaving controleert regelmatig bij grote drukte.

Jeugdland | voor kinderen

Jeugdland is een groot, avontuurlijk natuurspeelpark aan de rand van het Flevopark. Er is van alles te doen! Ook daar kun je spelen met water, maar ook kanoën en zeilen. Wel wordt afgeraden kinderen onder 6 jaar niet in het water te laten spelen. Op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 16.00-17.30 uur is het natuurzwembad voor heel veel waterfun. Er is gezorgd voor watersportmateriaal, waterschoentjes en toezicht.

Steiger aan de Borneokade | voor de buurt

Deze zwemsteiger op Borneo-eiland is favoriet onder buurtbewoners, die massaal met hun handdoek over de schouder aan komen waaien. Al jaren leidt de populariteit van de zwemplek tot gedoe in de buurt omdat enkele buurtbewoners overlast ervaren, er kwam zelfs een rechtszaak tegen de gemeente. Er wordt daardoor strenger gehandhaafd.

Strand IJburg | officiële zwemplek

Op het familie-vriendelijke strand IJburg aan de Pampuslaan is strandtoezicht en de Reddingsbrigade is aanwezig. De gemeente controleert regelmatig de conditie van het zwemwater. Japanse hapjes en drankjes zijn binnenkort verkrijgbaar bij de strandtent van de Japanner.

Flevoparkbad | officiële zwemplek

Nummer één zwemplek in Oost is het Flevoparkbad met  prachtige, grote zonneweiden. Naast het 50 meter bad is er een ondiep bad voor kinderen – met glijbaan en speeleiland – en ook nog eens een apart peuterbad. Als je even geen zin hebt om te zwemmen, dan kun je  tafeltennissen of tafelvoetballen. Het zwembad is open vanaf 10.00 uur en het bad blijft open tot 19.00 uur bij hoge temperaturen.

Oosterpark | voor kinderen

In het Oosterpark vind je het drukbezochte pierenbadje voor kinderen. Er is een speeltoestel met antisliplaag en klimgrepen. Rond het badje is een grote grasweide waar je lekker kunt zonnen en picknicken. Bij het terras van Hotel Arena is een rotspartij met fontein, ook daar kunnen kinderen verkoeling zoeken.

Op dinsdagmiddag is er van 16.00 tot 17.30 uur een zeilclub waarbij je de beginselen van het zeilen leert. Kosten 5 euro per keer. Op donderdagmiddag is er van 16.00 tot 17.30 uur een outdoorclub waar je de 4 outdoor vaardigheden bedwingt. Kosten 3 euro per keer. Opgeven via het inschrijfformulier op www.sport4kidz.nl.

Sportfondsenbad Oost | binnen

Heb je even genoeg van de zon en verlang je naar een frisse duik, dan is er altijd nog het Sportfondsenbad in Oostpoort. Het heeft op de begane grond een groot instructiebad. Op de eerste verdieping waar je binnenkomt is er het mooie wedstrijdbad. Hier kun je heerlijk je baantjes trekken of lekker recreatief genieten met de kinderen in het naastgelegen ‘doelgroepenbad’.

Zwemmen op een niet-officiële plek? Houd dan rekening met de risico’s:

  • Zwemmen in de grachten is gevaarlijk door de boten die er varen. Als zwemmer bent u moeilijk te zien. Spring ook niet van bruggen in het grachtenwater.
  • Zwem na een harde regenbui niet in sloten en grachten. Er kan dan water uit het riool in het grachtenwater zitten.
  • Zwem niet op plaatsen waar schepen varen of in de buurt van een gemaal, sluis of waterzuivering. Of in de buurt van industrie.
  • Zwem niet in de buurt van dode dieren zoals vissen of vogels of waar veel vogelpoep ligt. Raak geen dode dieren aan.