Home Overzicht Na proef Watergraafsmeer: in hele stad grofvuil alleen opgehaald na afspraak

Na proef Watergraafsmeer: in hele stad grofvuil alleen opgehaald na afspraak

4

In de Watergraafsmeer is geëxperimenteerd met het ophalen van grofvuil op afspraak. In een brief aan de bewoners laat het stadsdeel weten dat dat systeem straks in de hele stad wordt ingevoerd. Het grofvuil wordt volgend jaar in Amsterdam alleen nog opgehaald als je de gemeente belt voor een afspraak. De vaste ophaaldag verdwijnt.

Foto Corrie Groen

Straks is na het maken van een afspraak maar één ophaaldag in de week mogelijk. Dat waren er tijdens de proef nog drie, maar hierdoor bleef het grofvuil volgens de gemeente ook drie dagen op straat liggen. Op het moment dat je een afspraak maakt, organiseert de gemeente dus het ophalen op een dag in de week in jouw straat.

Bewoners die meededen aan de proef konden hun ervaringen met de gemeente delen. Die reacties worden meegenomen in het te maken plan om het grofvuil in de hele stad op afspraak te laten ophalen. De komende maanden werkt de gemeente aan een plan om het nieuwe systeem gefaseerd stadsbreed in te voeren. Dat plan is naar verwachting begin volgend jaar gereed.

4 REACTIES

  1. Het is een ramp, de proef is duidelijk een slecht plan geweest, er heeft nog nooit zoveel en zo lang afval in op straat gekegen, als je ergens een proeftijd heb en je voldoet niet word je ontslagen, dus ook in dit geval: “direct stoppen met deze verkeerde beslissing”, ook het hergebruik van goederen wordt op deze manier niet gestimuleerd, zeer slecht voor het milieu

  2. Het experiment in de Watergraafsmeer met het ophalen van grofvuil op afspraak was voor de bewoners absoluut geen succes. De gemeente maakte minder kosten en dat is de reden dat het plan nu in de hele stad doorgevoerd wordt.
    Ruim twee weken geleden werd een gesloopte seringenboom naast de container op de hoek neergelegd. Vorige week aangevuld met een berg tuinafval. Kennelijk geen afspraak gemaakt, de daders liggen op het kerkhof en de berg blijft liggen. Dit weekend werd er een hoeveelheid grofvuil aan de berg toegevoegd die tot mijn verbazing werd opgehaald. Maar geloof het of niet, de berg tuinafval ligt er nog. Die werd niet meegenomen.
    En om de ramp nu compleet te maken lees ik vandaag in Het Parool dat het voor de bewoners van de binnenstad en de Watergraafsmeer voorlopig niet mogelijk is een afspraak te maken om grofvuil op te halen.
    Niet alleen feest voor de ratten , ook voor morgensterren breken gouden tijden aan.