Home Groen Nachtcolleges in de Hortus: Overleven met planten, een blik op de toekomst

Nachtcolleges in de Hortus: Overleven met planten, een blik op de toekomst

0

Tijdens de donkere nachten van dit najaar organiseert  de Hortus Amsterdam weer de Nachtcolleges. Samen met je ‘medestudenten’ voor één avond schuif je aan in het Kaslokaal midden in de donkere tuin. Colleges zijn op 3 oktober, 7 november en 12 december.

De Hortus Nachtcollegereeks 2019 heeft als thema ‘Overleven met planten, een blik op de toekomst’. Hebben we planten nodig in de toekomst? Kunnen we ademen zonder Amazone en hoe zorgen we dat ons voedsel veilig blijft voor ziektes en schimmels? In de collegereeks werkt de Hortus samen met onderzoekers van verschillende universiteiten, die dagelijks bezig zijn met onderzoeken en ons nu meenemen naar hun wereld van ontdekkingen.

Donderdag 4 oktober | Plantendiversiteit en de mens | Door Karima Benali (How are you growing?) en masterstudente Ronja Knippers (environmental biology UU).
Staat de plantendiversiteit op het spel door toedoen van de mens? De afgelopen twee eeuwen is de verstedelijking wereldwijd enorm toegenomen. In 1800 woonde slechts 2% van de wereldbevolking in stedelijk gebied. Inmiddels identificeert meer dan de helft van de mensheid zich als stadsbewoner. De trek naar de steden is tegelijkertijd een trek úit de natuur. Bij de boodschap over de klimaatscrisis en het effect hiervan op de biodiversiteit, worden vaak de bedreigde diersoorten ten tonele gevoerd. Echter, de bedreiging op het plantenrijk is veel groter en heeft bovendien een veel grotere impact op ons mensen.

Donderdag 7 november | De Amazone, een groene long of niet? | Door Bart Kruijt is onderzoeker Klimaat, CO2, Bossen en Landgebruik (WUR).
De Amazonebossen worden wel de ‘groene longen’ van de aarde genoemd, maar wetenschappers zeggen dat die vergelijking niet opgaat. Hoe zit dat dan precies? Produceert de Amazone dan geen zuurstof? En waarom is de Amazone dan wel belangrijk?  Bart Kruijt is Amazone-onderzoeker bij de Wageningen Universiteit. Hij is voortdurend bezig met onderzoek naar de opname en uitstoot van CO2 tussen de atmosfeer en het landoppervlak, en hoe (en of) bosbranden, ontbossing en klimaatverandering onze ademnood beïnvloeden.

6 december | Plantenziektes de baas blijven | Door John van Ruiten, directeur bij Naktuinbouw
Onlangs konden we in het nieuws lezen over hoe een schimmel de wereldwijde bananenteelt in de greep had. Mondiale handel, klimaatverandering en monocultuur zijn enkele factoren die zorgen voor steeds nieuwe en ook lastiger te beheersen plantenziekten. Kunnen we de plantenziekten nog wel de baas? En is dit alleen een probleem voor de telers of ook voor ons zelf? John van Ruiten is directeur bij Naktuinbouw, de kwaliteitsdienst die wereldwijd teeltmateriaal inspecteert, toetst en certificeert. In dit nachtcollege vertelt hij hoe zij de schimmels en ziekten die planten bedreigen in de gaten houden.

De Nachtcolleges duren van 20:00 uur tot 22:00 uur. Deelname bedraagt € 12,50 inclusief entree en een gratis drankje. Op vertoon van een studentenkaart kost het college € 10,00. Kaartverkoop en meer informatie op de website.