De winnaars bekend van de vijftiende editie van de Amsterdamse Architectuurprijs zijn bekend. Het Nationaal Holocaust Namenmonument van Studio Libeskind is onderscheiden met de vakprijs. De publieksprijs ging naar Basisschool De Wereldburger in Osdorp. De twee projecten werden gekozen uit tien nominaties.

Het Namenmonument is volgens de vakjury op een geraffineerde wijze vanuit sommige standpunten heel groots, aanwezig en monumentaal, maar vanuit andere gezichtspunten, terughoudend, soms zelfs afwezig en eigenlijk altijd verfijnd. Ondanks de fysiek bescheiden omvang reikt de impact van dit project tot ver buiten de stadsgrenzen en is dit project er niet alleen voor Amsterdam en Amsterdammers, maar biedt het ruimte voor ontmoeting, bezinning en educatie.

Er is sprake van Architectuur met een grote ‘A’

De jury prijst het ontwerp niet alleen vanwege zijn architectonische zeggingskracht, maar ook vanwege de stedenbouwkundige inpassing waardoor een verwaarloosde locatie is veranderd in een plek van grote waarde. Deze stedenbouwkundige en architectonische trefzekerheid is bij een dergelijke ‘zware’ opgave niet vanzelfsprekend. De ontwerpers en opdrachtgevers hebben de stad een inspirerende plek gegeven die van betekenis is voor haar geschiedenis, haar heden en haar toekomst. Zo uniek, zo eenmalig, en zo groots is daarmee Het Nationaal Holocaust Namenmonument de winnaar van de AAP 2022.