De National Portrait Gallery krijgt een eigen vestiging in het gebouw aan de Kamerlingh Onneslaan. Daarin was in het verleden de Telefoondienst gevestigd. Het museum leidde gedurende tien jaar een nomadenbestaan en streek het neer bij bevriende musea om er tentoonstellingen te maken over portretkunst. In de loop van volgend jaar heeft het nationale portrettenmuseum een eigen onderkomen in een monumentaal gebouw in de Watergraafsmeer.

De National Portrait Gallery is het enige Nederlandse portrettenmuseum. In de tien jaar van haar bestaan maakte de galerie samen met kunstenaars tentoonstellingen op verschillende locaties, zoals op het Marineterrein en het Scheepvaartmuseum. Wereldwijd zijn er acht National Portrait Galleries. Je vindt ze onder meer in Londen, Washington, Canberra, Edinburgh en Canada.

De relevantie van een National Portrait Gallery zit, naast alle kwaliteiten die beeldende kunst in principe al kan uitdragen, in de verhalen die de geportretteerden brengen. Het museum gaat die bijzondere actuele en historische verhalen vertellen. En het nodigt de bezoekers uit om in hun eigen ziel te kijken en zich af te vragen hoe zij zich verhouden tot de geportretteerde mens. Via portretten leren we iets over de geportretteerde, over de maker en soms over onszelf.

Vooralsnog gaat het museum geen eigen collectie aanleggen en de drie tentoonstellingen per jaar worden samengesteld uit bruikleen stukken en uit opdrachten. De opdrachten aan kunstenaars zijn gerelateerd aan de thema’s van de tentoonstellingen. Naast het museum komen in hetzelfde gebouw drie ateliers die verhuurd zullen worden aan (portret-)kunstenaars.

Het monumentale gebouw op de hoek van de Middenweg wordt momenteel gerenoveerd. In het pand komen, naast de galerie 33 appartementen, inclusief twee penthouses met dakterras, variërend van sociaal en middenhuur tot vrijesectorhuurwoningen.

Lees ook
Telefooncentrale krijgt nieuw dak en biedt nieuw onderdak