Aan de Roeterstraat is er het gezellige restaurant Aguada, vernoemd naar een schilderachtig dorpje in India wat de eigenaren jaren geleden bezochten. Aguada straalt een warme, authentieke sfeer uit en doet aan als een Franse Bistrot. Buurtbewoners, studenten en toeristen die willen ontsnappen aan de drukte van de stad of de tegenoverliggende universiteit, vinden hier een prettige plek. De keuken biedt een verrassende mix van smaken, met een aantal gerechten die al jaren favoriet zijn onder vaste gasten.
Een van de meest geliefde gerechten op het menu is de rendang. ‘We komen hier al jaren en we bestellen altijd dit gerecht’, vertelt Margriet die om de hoek woont. ‘Het staat bekend om zijn pittige, diepe smaak en geroemd door veel Amsterdammers als de heetste rendang van de stad.’ Dit Indonesische gerecht is al sinds de opening 22 jaar geleden een vaste waarde en blijft een publiekstrekker. ‘Voor wie iets anders wil proberen, is er de Indiase pizza: een kruidige, romige twist op de klassieke pizza’, vertelt medewerker Maaike.
Een groepje studenten zit deze avond gemoedelijk te praten en te dineren. ‘Deze pizza is voor een van de meest geliefde en betaalbare gerechten, de smaken passen perfect bij het karakter van restaurant Aguada’, zegt filosofiestudente Romy.
Een andere publiekslieveling is de kaasfondue, een gerecht dat door de jaren heen een vaste plaats heeft verworven op de kaart. ‘Het leuke is dat je ook voor een persoon kaasfondue kunt bestellen en er zijn drie smaken. Daarom weet de kaasfondue menig gast te verrassen’, aldus Maaike
Maaike is na twee jaar weer teruggekeerd naar Aguada. Via de zoon van de eigenaar is ze opnieuw gaan werken in het restaurant. ‘Het team is als een tweede familie’, vertelt ze. ‘Veel van onze vaste gasten voelen zich hier echt thuis. De verbondenheid tussen het personeel en de gasten zorgt voor een warme sfeer waarin iedereen zich welkom voelt.’
Aguada trekt niet alleen buurtbewoners en vaste klanten, maar ook bezoekers van filmhuis Kriterion om de hoek. ‘Veel gasten combineren hun diner bij Aguada met een bezoek aan de bioscoop, waardoor het restaurant een levendig ontmoetingspunt is’, vertelt de medewerker. ‘Sommige gasten blijven na het eten een potje schaak spelen of tot in de late uurtjes gezellig napraten.’
Veel horecazaken wisselen regelmatig van eigenaar, dit restaurant zit al meer dan twintig jaar aan de Roetersstraat. ‘Ik kwam hier al ruim twintig jaar geleden, vaak voor de film’, vertelt Martijn uit de Dapperbuurt. ‘Nu ik hier weer terug ben, voelt dit als pure nostalgie en direct bestellen we weer de bekende kaasfondue, er is hier niets veranderd. Daarnaast zijn de gerechten zeer betaalbaar.
Aguada, Roetersstraat 10 huis, iedere dag open van 17.00 tot 22.00 uur.