Negen otters verkennen hun nieuwe verblijf in voormalige apenrots

0

Een vrolijke sliert otters schiet heen en weer over de stenen rand. Eerst één meter, dan twee – steeds net iets verder hun nieuwe buitenwereld in. In het vroege ochtendlicht maken de negen dieren hun eerste kennismaking met het buitenverblijf. De schuif tussen binnen en buiten staat open. Negen nieuwsgierige kopjes steken naar buiten, draaien zich om, verdwijnen weer en komen vervolgens opnieuw naar voren. Een aandoenlijk tafereel dat niet onopgemerkt blijft: verzorgers uit andere delen van de dierentuin staan erbij te glimlachen.

Arie Martijn Schenk | Foto’s en video Artis Elena ten Brink

De Aziatische kleinklauwotters zijn de nieuwe bewoners op de Rots. Deze week maakten ze de overstap van het binnenverblijf naar buiten. Daarvoor verbleven ze tijdelijk in quarantaine, vertelt vaste verzorger Tamara. De groep is vanwege een Europees soortbehoudsprogramma vanuit een andere vanuit een andere Nederlandse dierentuin die ook is aangesloten bij de NVD naar ARTIS gekomen. Het gaat om een hechte familie: moeder, dochter en zeven zonen.

Hun nieuwe onderkomen ligt op een iconische plek in de dierentuin: de voormalige apenrots. De ruimte rond het verblijf kreeg een metamorfose. ‘Er is veel meer water dan bij de apen’, vertelt projectleider Daniel. Ook het landschap is aangepast, met oog op de toekomst. Over een tijd verhuizen de kleine panda’s ook naar dit verblijf. Daarvoor zijn alvast nieuwe bomen geplant.

‘Binnen is het aangenaam warm, met een verwarmd bad’, vertelt de projectleider. ‘En buiten is een verwarmd stuk onder de luifel.’

In de eerste week bleven de otters binnen om te wennen aan de nieuwe omgeving. Tamara kijkt tevreden toe. ‘Ze doen het super goed. Eén is wat terughoudend, een ander juist heel onderzoekend. En het zwemmen? Dat moeten ze nog even aftasten.’ Een brutale meerkoet zwemt intussen rond in het bassin. ‘Als ze straks gewend zijn, moet de meerkoet oppassen’, zegt Tamara met een glimlach.

De kleinklauwotter is de kleinste ottersoort ter wereld. Met hun korte poten, vlugge bewegingen en speelse karakter zijn ze publiekslievelingen. In het wild leven ze in familiegroepen en gebruiken minstens twaalf verschillende geluiden om met elkaar te communiceren. Overdag rusten ze het liefst samen op een warme plek, ’s nachts gaan ze op pad.

Op deze zonnige ochtend lijkt de familie zich al aardig thuis te voelen. De eerste otters gaan al het water in en lopen nieuwsgierig op de rots. ‘Een extra reden om Artis snel te bezoeken!’ zegt een vroege bezoeker die de dierentuin binnenwandelt.