Afgelopen zaterdag opende Jaap Eden weer zijn deuren en gingen de eerste schaatsers weer pootje over door de bocht. Achter de damp van het eerste ijs schuilt een groter bouwproject. De Jaap Edenbaan vernieuwt stap voor stap zijn gebouwen, techniek en voorzieningen. De werkzaamheden volgen elkaar sinds een aantal jaar in hoog tempo op en vormen samen de grootste modernisering sinds de opening in de jaren zestig.

Arie Martijn Schenk

Slimmer en energiezuiniger
‘De nieuwe technische ruimte staat op een logische plek en vervangt een gebouw uit de begintijd van de baan’, vertelt medewerker Martijn van de Jaap Edenbaan. In dit koelgebouw zit nu de volledige moderne installatie. De dweilmachine heeft eveneens een vaste standplaats en loost het ijs in een speciale bak. De restwarmte uit het systeem verwarmt het smeltwater. ‘Energiezuiniger en veel efficiënter’, zegt Martijn tevreden.

Nieuwe kleedkamers en horeca
Naast de techniek verrees een nieuw kleedgebouw. De indeling is ruimer en praktischer. Volgend jaar komt daar een veranda bij zodat schaatsers ook buiten droog kunnen omkleden. De horeca kreeg een grondige vernieuwing: een nieuw dak, betere isolatie maar met dezelfde uitstraling. Het café ademt nog steeds de sfeer die bij ‘de Jaap’ hoort. 

‘De horecaruimte en schaatsafgifte zijn ook vernieuwd’, vertelt Martijn. ‘Het voelt logischer en dichtbij het ijs.’

Fasegewijze aanpak nieuwe binnenhal
De binnenhal staat als volgende op de planning. De vernieuwing daarvan loopt in twee fases: komende zomer de ijsvloer en de zomer erna de buitenzijde van de hal. Op het binnenterrein is daarnaast de drainage vernieuwd. Zo blijft het terrein beter begaanbaar bij zware regenval.

Nieuw seizoen, nieuwe energie
De laatste werkzaamheden zijn nog bezig op het terrein, maar evengoed bruist het sinds dit weekend op de baan. De ochtendlessen beginnen deze week, met een mix van beginners, gevorderden, jongeren en ouderen. De indeling van de cursussen voor zowel jeugd als senioren sluiten beter aan bij de niveaus. ‘Sommige schaatsers zoeken vooral plezier, anderen willen echt knallen’, zegt Martijn.

Ook voor bedrijfsuitjes is er meer variatie. Curling, schaatsen en après-ski-sfeer met muziek en eten vullen de winteravonden. ‘De ruimtes zijn weer fris en comfortabel. Perfect voor sport én gezelligheid.’

Afgelopen zaterdag gleed het eerste ijsseizoen van deze nieuwe fase van start. Onder ideale omstandigheden, met de vertrouwde geur van kou en koek – en een blik vooruit op de toekomst van de Jaap Edenbaan.