Waarom ga je naar de markt? Onderzoekbureau O+S van de gemeente onderzoekt iedere twee jaar hoe de markten er voor staan en wat gebruikers en ondernemers van de markten in Amsterdam vinden. Oost kent meerdere markten. De meest bekende is de Dappermarkt. Op een markt na zijn de andere markten in Oost niet in het onderzoek van O+S opgenomen. Wel de Hermitagemarkt, die iedere zaterdag te vinden is in de tuin van museum de Hermitage aan de Amstel.

O+S vroeg ook bezoekers op de Dappermarkt hoe vaak ze naar de markt komen. Bijna de helft zegt één keer in de week op de Dappermarkt boodschappen te doen. De geënquêteerden geven de Dappermarkt het rapportcijfer 7,3. In 2017 was dat nog 7,5. Iets minder dus. Voor alle Amsterdamse markten bij elkaar geven bezoekers en passanten een 7,6

De ondernemers op de Dappermarkt gaven de markt in 2017 nog maar een bescheiden 5,8. Dat is in 2022 een vol procent meer, namelijk een 6,8. Dat komt dicht bij wat de marktondernemers in Amsterdam voor rapportcijfer geven voor hun markt, namelijk  een 7. In 2017 lagen deze rapportcijfers enkele tiende punten lager.

De belangrijkste reden om naar de Dappermarkt te gaan is dat het eten er goed wordt beoordeeld. Dat geeft bijna de helft van de bezoekers aan. Veel minder wordt als reden de kwaliteit van de producten aangegeven, 17,9 procent.

Wensen zijn er voor de Dappermarkt, blijkt uit het onderzoek. Zo  is er meer behoefte aan biologische en streekproducten. En opmerkelijk, er worden te veel artikelen aangeboden. Het fietsparkeren wordt net als bij veel andere markten op de Dappermarkt als een van de grote zwakke punten gezien.

De Reuringmarkt op IJburg.

Dat bezoekers en passanten over het algemeen positief zijn over het aanbod van producten, blijkt ook uit het feit dat dat de meest genoemde reden om een markt te bezoeken de geleverde kwaliteit van de aangeboden producten is. Dit valt op, want in 2017 was dat nog de gezelligheid op de markt. De vraag is uiteraard of dit het begin van een nieuwe trend is, waarbij er misschien minder Amsterdammers naar de markt gaan, maar wel meer gericht zijn op kwaliteit of luxeartikelen. Misschien is de reden dat speciaalzaken (slagerijen, bakkers) uit het straatbeeld verdwijnen.

Markten die niet zijn meegenomen in het onderzoek zijn bijvoorbeeld de kleinere voedselmarkten zoals de wekelijkse biologische markt op de Van Eesterenlaan en de particuliere Reuringmarkt op IJburg. Ook de Pure Markt in Park Frankendael waar gezellig samen eten, proeven en drinken centraal staat, wordt meer gezien als evenement dan als markt.

De Noordermarkt, Nieuwmarkt en Lindengracht behoren net als in 2017 weer tot de best beoordeelde markten. Ook hier blijkt weer dat sfeer een factor van belang is. Die wordt op die markten beoordeeld met een dikke 8.

De Pure Markt in Park Frankendael is niet in het onderzoek meegenomen.