Home Overzicht OLVG krijgt operatiekamers voor ‘opereren zonder snijden’

OLVG krijgt operatiekamers voor ‘opereren zonder snijden’

0

OLVG locatie Oost is gestart met de bouw van een hypermodern operatiecomplex. In de twee nieuwe operatiekamers (OK’s) is het straks mogelijk om minimaal invasieve operaties – ook wel ‘opereren zonder snijden’ genoemd – uit te voeren met hulp van radiologische beelden.

Bij minimaal invasieve ingrepen vindt de behandeling  plaats via een klein aanprikgaatje in de huid. De interventieradioloog kan de behandeling zien en controleren met beeldvormende technieken zoals röntgendoorlichting, echografie, CT en MRI. Deze manier van opereren is minder belastend voor de patiënt, gaat gepaard met minder complicaties, een kleinere kans op infecties, een sneller herstel en dus een kortere opnameduur. Veel van deze behandelingen kunnen onder lokale verdoving en in dagbehandeling worden uitgevoerd.

De nieuwe OK’s worden onder andere ingezet voor operaties van de afdelingen Urologie, Gynaecologie, Vaatchirurgie, Cardiothoracale Chirurgie en KNO. Maar ook cardiologische behandelingen, zoals het vervangen van een hartklep, kunnen hier plaatsvinden.

Door de bouw zijn de wachtruimtes op de polipleinen 2 en 3 kleiner dan normaal. Zeker in deze coronatijd is dit een flinke uitdaging. Ook tijdens de bouw blijven de 1,5-metermaatregelen gehandhaafd. Soms zullen patiënten worden omgeleid, zodat afdelingen en polipleinen goed bereikbaar blijven. Naar verwachting kunnen beide OK’s voor het einde van 2021 in gebruik worden genomen.

De bouw van de nieuwe operatiekamers is onderdeel van een grote vernieuwingsslag van OLVG. De locaties in Oost en West krijgen steeds meer een eigen gezicht en expertise om zo de best mogelijke zorg voor de patiënten bieden. OLVG, locatie West ontwikkelt komende jaren door als plek voor 24/7 acute zorg en locatie Oost als centrum voor minimaal invasieve chirurgie.