Home Overzicht Omgekomen joodse kinderen samen met Dieuwertje Blok herdacht op Joubertplein

Omgekomen joodse kinderen samen met Dieuwertje Blok herdacht op Joubertplein

0

In speeltuin Transvaal rond het monument aan de Joubertstraat herdachten leerlingen van verschillende basisscholen uit Oost de joodse schoolkinderen die in de periode 1940-1945 uit de buurt zijn gedeporteerd en niet meer terugkwamen. De kinderen lazen eigen gedichten voor en er werd gezamenlijk gezongen. Bij de kinderherdenking vertelt altijd een bekende Nederlander die iets over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog verteld. Deze keer kwam Dieuwertje Blok naar de Joubertstraat.

Foto’s Dennis Sewberah

In de Transvaalbuurt woonden veel joden. In de jaren 1920 waren ze verhuisd uit de oude jodenbuurt bij het Waterlooplein. De huizen in de Transvaalbuurt waren nieuw. Er was verwarming, stromend water en een wc.

De buurt was tijdens de oorlog makkelijk af te zetten met aan de ene kant de Ringvaart en aan de andere kant de spoorlijn. Op 20 juni 1943 was er een grote razzia in Oost. 5.000 joodse bewoners van de Transvaalbuurt werden uit hun huizen gehaald. Mannen en vrouwen, kinderen en bejaarden werden naar het Muiderpoortstation gebracht. Daar werden ze naar Kamp Westerbork gevoerd. Van deze groep joden heeft het grootste gedeelte de oorlog niet overleefd. Bij het monument in de speeltuin herdenken schoolkinderen ieder jaar de kinderen uit de Transvaalbuurt die zijn omgebracht.