Home Overzicht Omikron hangt als donkere wolk boven Oost

Omikron hangt als donkere wolk boven Oost

0

Waarschijnlijk krijgen de horeca, culturele sector, middenstanders en sportverenigingen in Oost een nieuwe klap te verduren. Caféhouders vreesden al voor een stille kerst, nu verwachten ze op korte termijn de deuren weer te moeten sluiten. Sportverenigingen denken dat de eind november grotendeels stil gelegde competitie dit seizoen niet meer wordt hervat. Basisscholen in Oost, andere stadsdelen en Nederland sluiten vandaag – een week voor de kerstvakantie – in de hoop zo nieuwe besmettingen tegen te gaan.

Opnieuw wordt Amsterdam gegijzeld door het coronavirus. De nieuwe coronavariant slaat hard om zich heen, zeker in Oost waar de besmettingscijfers sinds het begin van de pandemie hoger liggen dan in andere stadsdelen. De Amsterdamse ontwikkelingen lijken een voorbode van wat de rest van Nederland te wachten staat.

De voorspellingen van het RIVM hollen, zelfs na te zijn bijgesteld, achter de feiten aan. Aanvankelijk zou het een paar maanden duren voordat omikron de boventoon zou voeren bij het nieuwe aantal besmettingen, kort daarna werd uitgegaan van een paar weken. Nieuwe cijfers laten zien dat het nog om dagen gaat. Vorige week was 2,5 procent van alle nieuwe besmettingen geïnfecteerd met omikron. Dat steeg naar 12 procent en is inmiddels een kwart. Waarschijnlijk is dit cijfer alweer achterhaald. Niet iedereen laat zich meteen testen, gemiddeld duurt dat zes dagen. Op basis van de nieuwe cijfers kan worden geconcludeerd dat besmettingen met de omikronvariant nu de overhand hebben.

Het OMT vergadert vrijdagmiddag over het tegengaan van omikron. Naar verwachting zullen de huidige maatregelen worden aangescherpt. De cijfers dalen, maar de vorige varianten van het virus zijn minder besmettelijk dan omikron.

Door het hoge aantal nieuwe besmettingen staat de boostercampagne onder enorme tijdsdruk. Deze prik biedt meer bescherming tegen de omikronvariant dan de vorige vaccinaties. Onbekend is nog of de gevolgen omikron ernstiger of juist minder zwaar zijn dan die van de andere varianten.