Home Oostelijke Eilanden Ontdek het Marineterrein tijdens Open Monumentendag

Ontdek het Marineterrein tijdens Open Monumentendag

0

Honderden jaren was het verboden gebied, nu is de plek voor iedereen toegankelijk. Tijdens Open Monumentendagen ontdek je de fascinerende geschiedenis van het Marineterrein en leer alles over de bijzonderste gebouwen met de podcast Ziel van het Marineterrein. 

Foto’s Hans Heitgeert

Het Marineterrein is een plek vol littekens, typische architectuur en bakstenen met een verhaal. Geen beter moment om de geheimen van dit bijzondere stukje Amsterdam te ontdekken dan tijdens Open Monumentendag op zaterdag 10 en zondag 11 september.

Je kunt twee gebouwen bezoeken: het monumentale poortgebouw, waarvan de oudste gedeeltes dateren uit de zeventiende eeuw, en de voormalige schietbaan. In dit onooglijke, maar qua structuur bijzondere gebouwtje deed Defensie vroeger schietoefeningen. Nu doet het dienst als kunstgalerij en wordt het ontwikkeld tot het kloppende culturele hart van het Marineterrein.

Als je benieuwd naar de andere bijzondere gebouwen op het terrein, luister dan al wandelend over het terrein de podcast Ziel van het Marineterrein. Tijdens je wandeling vertellen wisselende gasten over onder andere de typische vierkante jaren 60-bouw, een titanium gevaarte waarin 15.000 erfgoedstukken liggen opgeslagen en de vijf punten van de zogenoemde nieuwe architectuur van Le Corbusier.

Tijdens Open Monumentendag zijn er ook verschillende live rondleidingen op het Marineterrein. Er is een historische rondleiding op zaterdag en zondag om 13.00 en 15.00 uur. En er is op zaterdag om 14.00 uur een Living Lab-tour langs verschillende innovatieve projecten op het terrein, waaronder een bezoek aan de Roboat-loods.

In het monumentenweekeind is er nog meer te doen op het Marineterrein! Bezoek de tentoonstelling Energy Junkies in De Studio van NEMO, bekijk de door Maarten van Rossem samengestelde Portretten met een rafelrand in de Portrait Gallery Studio en sluit de dag af bij The Amsterdam Beerdays op het helikopterveld.

Alvast in de stemming komen? Luister dan hier naar seizoen 1 van de podcast Ziel van het Marineterrein.