Home Overzicht Ontdek thuis met een audio-verhalenroute het Bajeskwartier

Ontdek thuis met een audio-verhalenroute het Bajeskwartier

0

Bajeskwartier wordt een nieuwe, groene en gezonde hoogstedelijke wijk op het terrein van de voormalige Bijlmerbajes. De verhalen van vroeger, nu en straks zijn gebundeld in een audio-verhalenroute, gemaakt door Bajeskwartier. Door de verhalen over het roemrijke verleden te delen, leeft de unieke historie van deze plek voort. Tegelijkertijd willen de makers vertellen hoe Bajeskwartier ontwikkeld wordt én hoe het straks fungeert als groene en bruisende stadswijk waar nieuwe verhalen ontstaan.

De audio-verhalenroute begint op de plek van de voormalige directeursvilla waar een bijzonder nieuw gebouw van het collectief ‘Bajesdorp’ komt. Daarna volgen nog tien plekken en bijzonderheden van het toekomstige Bajeskwartier waarover je een verhaal kunt beluisteren. Het elfde verhaal gaat over de vele verschillende en creatieve ontsnappingen. De Bijlmerbajes was berucht om haar ontsnappingen. Bijna 150 gedetineerden wisten te ontkomen.

De elf korte audio-verhalen geven je een mooi beeld van de toekomstige nieuwe wijk bij het Amstelkwartier. Zo komen er vier districten die elk hun eigen karakter hebben. In het Learning District komen een Dalton-school, een sporthal en een tijdelijke woonplek voor studenten uit verschillende landen: Hotel Jansen. In het Central District komen veel verschillende type woningen in gedurfde en moderne gebouwen. Met tientallen, uitnodigende tuinen op de plek waar eerder de gevangenen konden luchten.

In het Amstel District was vroeger de sportzaal van de bajes en de Extra Beveiligde Inrichting. Straks komen daar ongeveer driehonderd appartementen in een prachtige wereld van parken en tuinen. Het vroegere hoofdgebouw blijft in zijn geheel bestaan en gaat deel uitmaken van het Design District: het bruisende hart van de wijk.

Je kunt thuis de audiowandeling maken langs het bouwterrein van het Bajeskwartier en de verhalen van vroeger, nu en ontdekken én kennismaken met alweer een nieuwe stadswijk in Oost.