Home Lezen en schrijven ‘Ontsnapt aan het moffentuig, het verhaal van een Joodse slager tijdens de...

‘Ontsnapt aan het moffentuig, het verhaal van een Joodse slager tijdens de oorlog’

Aandacht voor vermoord slagersechtpaar Wolf bij herdenking in Swammerdamstraat

0

Op 4 mei zal om 7 uur ’s avonds in de Swammerdamstraat een openbare herdenking plaatsvinden, inclusief 2 minuten stilte, voor Joodse oorlogsslachtoffers. Er is speciaal aandacht voor het vermoorde slagersechtpaar Wolf. Dit naar aanleiding van het boek ‘Ontsnapt aan het moffentuig, het verhaal van een Joodse slager tijdens de oorlog’, geschreven door hun zoon Lou Wolf dat verschijnt bij uitgeverij Verbum.

‘Ontsnapt aan het moffentuig’ is een gedetailleerd verslag van wat Lou Wolf, zijn vrouw, kind en verdere familie in de oorlog overkwam. Wolf deed alles om uit handen van de Duitsers te blijven, uiteindelijk duiken hij en zijn vrouw Selma onder, hun dochter van twee in een ander gezin dan zij.

Wat de oorlogsherinneringen van Lou Wolf (1916-1985) bijzonder maken, zijn de uitgebreide en indringende persoonlijke beschrijvingen. Het relaas heeft jaren in een laatje gelegen. Op aandringen van buiten besloten de kinderen Wolf het werk van hun vader tot een uitgave te maken. Ze hopen daarmee het besef te vergroten over hoe het destijds voor duizenden Joodse families moet zijn geweest om – áls ze overleefden – die verschrikkelijke vijf jaar door te komen.

Lou Wolf werd geboren en is opgegroeid in de Swammerdamstraat waar zijn ouders op nummer 32 een slagerij hadden. Zij hebben de oorlog niet overleefd. De herdenking in de Swammerdamstraat wordt georganiseerd door de buurt in het kader van ‘Namen en Nummers’ een landelijk initiatief om alle vermoorde Joden op hun laatste woonadres te herdenken, zoveel mogelijk met verhalen en foto’s. In de Swammerdamstraat wordt een passage uit het boek voorgelezen.