[Column} stadsdeelbestuurder Jan-Bert Vroege
Oost heeft geweldige parken en parken zijn belangrijk. Parken zijn zo veel meer dan alleen groene oases. Parken zijn de huiskamers van de wijk. Je kunt er ontspannen, sporten, genieten van kunst en cultuur en elkaar ontmoeten. Parken zijn eigenlijk de enige plekken in de stad waar mensen, ongeacht leeftijd, inkomen, afkomst, etc. elkaar nog spontaan kunnen ontmoeten. Een park is de plek in de stad waar iedereen uit zijn eigen bubbel kan en durft te stappen.
De komende tijd gaat er veel gebeuren in onze parken in Oost. In het Oosterpark zijn we hiermee al begonnen. De monumentale muziekkoepel is volledig gerestaureerd en weer klaar voor zowel spontane als geplande culturele of feestelijke evenementen. In het parkhart zijn begin oktober veel nieuwe bomen geplant en hier komt ook een veilige toiletvoorziening die voor iedereen toegankelijk is. Ook zijn er nieuwe Calisthenics toestellen geplaatst naast de tennisbaan. Dagelijks maken daar al veel mensen gebruik van.
Er wordt meer aangepakt. De omgeving van het Nationaal Slavernijmonument krijgt een kwaliteitsimpuls. We gaan hier flink aan de slag, zodat op 1 juli volgend jaar de jaarlijkse herdenking in een meer waardige omgeving kan plaatsvinden. Ook de wandelpaden aan de zuidkant van het park krijgen een grote beurt en tegelijk hopen we de wateroverlast alhier op te lossen. Daarbij worden ook nog tientallen extra bomen in het park geplaatst.
Ook in het Flevopark gaat er veel gebeuren. Het waterschap gaat de dijk verhogen. Dit is nodig, omdat het park steeds een beetje zakt en langzaam onder water dreigt te raken. De laatste maanden is met alle belanghebbenden en betrokken buurtbewoners veel overleg geweest wat de beste oplossing zou kunnen zijn. Dit proces werd begin oktober op een regenachtige maandagavond feestelijk afgesloten met de onthulling van een heus dijkgedicht. In dit park blijven we als stadsdeel werken aan de definitieve invulling van het momenteel door de buurt gekraakte Flevor. Een laagdrempelige horecavoorziening waar iedereen zich welkom voelt, dat is ons einddoel.
Het park Frankendael werd onlangs opgeschrikt door een grote brand in de leegstaande ‘villa’. Gelukkig zijn er geen gewonden gevallen. Hier zijn kansen om het park uit te breiden met een natuurlijke speelvoorziening. De altijd betrokken Vrienden van het park hebben al een mooie opzet gemaakt, waar we als stadsdeel graag verder mee gaan. Ook de unieke stijltuin achter Huize Frankendael krijgt eindelijk een flinke opknapbeurt. Daarna gaan we het beheer samen met vrijwilligers structureel beter organiseren.
Tenslotte, het Diemerpark op IJburg. Na het recente besluit om de sportvelden uit te breiden gaan we ook in de rest van dit bijzondere park aan de slag. Er komen betere plekken waar honden veilig en vrij kunnen loslopen en we zetten in op versterken van de ecologie. Het openluchttheater, wat al 20 jaar ongebruikt is wegens verkeerde aanleg, gaan we nu echt goed inrichten.
Kortom, onze parken zijn uniek en bijzonder. Alle buurtbewoners, maar ook bezoekers van elders, genieten er dagelijks van. Met extra investeringen en in samenwerking met betrokken bewoners worden ze een nog fijnere huiskamer van de buurt.