Home Overzicht Ook bij mooi weer: blijf thuis, houd 1,5 meter afstand en vermijd...

Ook bij mooi weer: blijf thuis, houd 1,5 meter afstand en vermijd drukte

0

De temperatuur loopt op en daardoor zou het in parken en op andere buitenlocaties wel eens druk kunnen worden. Daarom luidt de oproep van burgemeester Halsema: blijf zoveel mogelijk thuis en ga alleen naar buiten voor boodschappen of een blokje om. De toegang tot het Oosterpark wordt beperkt.

Volgens de burgemeester is het van essentieel belang om nog steeds de regels in acht te nemen. Haar oproep: blijf thuis, houd 1,5 meter afstand en vermijd drukte. De maatregelen zijn en blijven nodig voor de bestrijding van corona en het beperken van de druk op de zorgcapaciteit. Alleen samen krijgen we corona onder controle.

Voor het komende weekend zijn er extra maatregelen afgekondigd. Zo wordt de toegang tot het Oosterpark zondag beperkt. Als het toch te druk wordt gaan de hekken van het park dicht. De grachten worden afgesloten voor de pleziervaart. De politie en handhavers gaan daarop verscherpt handhaven. Bij overtreding van de regels wordt sneller beboet. Die boetes kunnen oplopen tot 400 euro per overtreding.

Nog steeds geldt voor alle jongeren en volwassenen dat ze 1,5 meter afstand van andere personen moeten houden. Waar ze ook zijn en wat ze ook doen. Groepsvorming van drie of meer mensen die geen 1,5 meter afstand houden, is niet toegestaan, tenzij die mensen met elkaar een huishouden vormen.

Kinderen tot en met twaalf jaar kunnen onder begeleiding van ouders buiten spelen, mits zij geen ziekteverschijnselen (hoesten, verkouden, koorts) vertonen. Winkels die nog open zijn dienen maatregelen te treffen om ervoor te zorgen iedereen 1,5 meter afstand houdt. Indien dit niet gebeurt wordt hiertegen opgetreden. Ditzelfde geldt voor het openbaar vervoer.

Kappers en andere contactberoepen’ zoals werknemers van nagelstudio’s, tattooshops en schoonheidsspecialisten mogen in elk geval tot en met 28 april hun beroep niet uitoefenen. Fysiotherapeuten moeten `zo veel mogelijk’ via beeldbellen werken. En ook casino’s vallen vanaf onder dezelfde regels als de horeca.

Sanitaire voorzieningen bij recreatieve locaties zoals vakantieparken, campings en jachthavens zijn dicht. Datzelfde geldt voor gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen bij parken, natuurgebieden en stranden.

Alle bijeenkomsten zijn verboden tot 1 juni, ook bijeenkomsten met minder dan honderd mensen. Tot die datum vinden er geen evenementen plaats. Koningsdag, de Nationale Herdenking op 4 mei en Bevrijdingsdag zullen anders dan we gewend zijn plaatsvinden.
Religieuze bijeenkomsten met meer dan dertig mensen zijn niet toegestaan. Dit geldt ook voor (kerkelijke) begrafenissen en huwelijken.

Op markten mogen alleen nog maar etenswaren warden verkocht. Kramen waar non-food wordt verkocht verdwijnen tijdelijk van de markten zodat er meer ruimte ontstaat.

Fitnessapparatuur in parken is afgesloten en Cruyff Courts en voetbalkooien zijn gesloten. Ze blijken een risico voor verspreiding van het coronavirus. Zowel overdag als er door te veel mensen op een klein oppervlak wordt gesport maar ook ’s avonds als groepen er te dicht op elkaar rondhangen. Op plekken waar zorgen bestaan over aanhoudende drukte wordt cameratoezicht warden ingesteld.