Home Overzicht ‘Oorlogsvrouwen’ ode aan werk Karina Holla in Plein Theater

‘Oorlogsvrouwen’ ode aan werk Karina Holla in Plein Theater

0

Dit seizoen maakte Karina Holla de voorstelling ‘Oorlogsvrouwen’, waarin zij oorlogsverhalen speelt en vertelt van jonge Russische vrouwen die in 1941 de oorlog ingingen om tegen Hitler te vechten. Het Plein Theater presenteert van 25 tot en met 28 november ‘De week van Karina Holla’. Het is een verdieping op ‘Oorlogsvrouwen’ en een ode aan het werk van de Nederlandse mimespeelster, actrice, choreografe en regisseuse Karina Holla en haar betekenis voor het theater.

‘Karina Holla maakte niet alleen een indrukwekkend oeuvre aan fysieke en beeldende voorstellingen waarvoor zij diverse prijzen ontving, waaronder de Theo d’Or in 2018, ook was zij een belangrijke bouwsteen in het theater en inspireerde zij een hele generatie theatermakers.’ Directeur Berith Danse.

De verhalen van de voorstelling ‘Oorlogsvrouwen’ komen uit ‘De oorlog heeft geen vrouwengezicht’ (1988), een boek van de Wit-Russische schrijfster en onderzoeksjournaliste Svetlana Alexijevitsj, die in 2015 de Nobelprijs voor de Literatuur kreeg. Zij interviewde driehonderd Russische vrouwen over hun ervaringen in de Tweede Wereldoorlog. Vrouwen, vaak meisjes nog, die in 1941 de oorlog ingingen om hun land tegen Hitler te verdedigen. Partizanen, piloten van gevechtsvliegtuigen, mecaniciens en scherpschutters.

In plaats van bruiden werden ze soldaten. Ze vochten net als de mannen, geweer en bajonet in de aanslag. De vrouwen dragen geweren die soms groter zijn dan zijzelf of alsof het geweer een pop is. Ze werden gevangengenomen, gefolterd en gedood. Geconfronteerd met grote wreedheid bleven ze moedig en onverzettelijk. Vrouwen die vier jaar lang geen vrouw mochten zijn. Lang werd er gezwegen. Wat zij meemaakten aan het front was te gruwelijk. Maar ze zijn het niet vergeten. Karina Holla vertelt hun verhaal. Het verhaal van onvoorstelbaar sterke vrouwen in onvoorstelbare omstandigheden.

Naast het presenteren van de voorstelling Oorlogsvrouwen organiseert het Plein Theater samen met Karina Holla rondom elke voorstelling een verdiepend programma.

Woensdag 25 november 20.30 uur | Oorlogsvrouwen – Karina Holla
Naprogramma: Interview door Andrea van Pol met regisseur Mette Bouhuijs en spelers Karina Holla, Roman Brasser en Rowan Kievits. Het interview wordt ook live gestreamd op de homepage van www.plein-theater.nl

Donderdag 26 november 20.30 uur | Oorlogsvrouwen – Karina Holla
+ Nagesprek met het publiek en spelers Karina Holla, Roman Brasser en Rowan Kievits, geleid door directeur Berith Danse.

Vrijdag 27 november 20.30 uur | Oorlogsvrouwen – Karina Holla
+ Nagesprek met het publiek en spelers Karina Holla, Roman Brasser en Rowan Kievits, geleid door directeur Berith Danse.

Zaterdag 28 november 20.30 uur | Oorlogsvrouwen – Karina Holla
Naprogramma
Cello – Anne Sophie Fransen | Gedichten – Paul van der Laan | Zang – Marie Körbl

Check www.plein-theater.nl