Home Overzicht Oost gaat voorzichtig weer open

Oost gaat voorzichtig weer open

0
Ook café-restaurant De Tropen in het Oosterpark is weer open.

Ondanks de oplopende besmettingscijfers kondigt het kabinet dinsdagavond tijdens een persconferentie versoepelingen aan. Afgelopen weken bleek de omikoronvariant van corona (veel) minder ziekmakend dan werd gevreesd en daalden de ziekenhuisopnames. Door de aangekondigde versoepelingen bestaat de vrees dat het aantal opnames in het OLVG weer toeneemt.

Om woensdag weer open te gaan moeten café’s, theaters, bioscopen, sportclubs en Artis wel aan voorwaarden voldoen. Mondkapjes, vaste zitplaatsen, anderhalve meter afstand en een gelimiteerd aantal bezoekers blijven verplicht.

De versoepelingen worden deels aangekondigd omdat de huidige semi-lockdown niet meer was vol te houden. Nederland is het enige land in de EU met een dergelijk beleid. Aan de andere kant lijken de vaccinaties voldoende te beschermen om de zorg op peil te houden en is mogelijk door omikron een grotere groepsimmuniteit in de maatschappij ontstaan. Met nog een slag om de arm wordt verwacht dat het coronavirus uiteindelijk zal muteren tot een met griep vergelijkbare ziekte die nu en dan, met name in de koude maanden, in een golf de kop opsteekt.

Horeca-ondernemers in Oost reageren opgelucht op de aangekondigde versoepelingen, al zit de angst dat alles weer wordt teruggedraaid er nog goed in. Ook wordt gevreesd voor onduidelijkheid of een moeilijk naleefbaar beleid, zoals de anderhalve meter afstand maatregel.

Voorlopig gaat het om deze versoepelingen
  • Artis kan weer open
  • De sportcompetitie wordt hervat, publiek in de Jaap Edenhal en andere stadions is weer welkom
  • Café’s, restaurants, theaters, bioscopen en andere cultuurinstellingen sluiten om 22.00 uur
  • Buitenevenementen zijn beperkt tot een derde van de capaciteit.
  • De (3G-)coronapas en vaste zitplekken blijven verplicht. Maximaal 1250 bezoekers zijn toegestaan
  • Nachthoreca blijft dicht
  • Nog steeds wordt geadviseerd thuis te werken