Home Overzicht Oost neemt afstand

Oost neemt afstand

2

De alarmberichten in de media van afgelopen weekend zijn aangekomen in Oost. Anders dan vorige week was het afgelopen maandag relatief rustig in het Oosterpark. Bezoekers bleven uit elkaars buurt. Alleen spelende kinderen en sporters hielden nog steeds geen anderhalve meter afstand.

Verslag | Lewis Daniels

De zon en natuur trekken zich niets aan van het coronavirus. Het Oosterpark ligt er prachtig bij in het vroege voorjaar en biedt soelaas aan alle misère sinds Oost met COVID-19 leeft. De borden die waarschuwen anderhalve meter afstand te houden, herinneren aan de realiteit die op de speelplaatsen nog altijd niet is doorgedrongen. Kinderen spelen tikkertje, grijpen elkaar vast of laten zich voortslepen. Een voorbijganger wijst een vader erop dat de huidige maatregelen niet zomaar gelden en raakt verwikkeld in een hevige discussie. De kinderen moeten ook wat na een week zonder school grotendeels binnen te hebben gezeten.

Een gezin, vader, moeder, twee jonge kinderen, loopt met een grote boog om de speeltuin heen. Alle gezinsleden dragen een mondkapje. Een jonge moeder weet zich moeilijk raad met de crisis. Haar dochtertje doet geen middagslaapje als ze niet buiten is geweest en raakt steeds vermoeider.

De meeste bankjes zijn leeg. Zijn ze wel gevuld dan zitten er maar twee mensen op, in de uiterste hoeken. Alleen stelletjes durven elkaars nabijheid op te zoeken.

In de winkels is het hamsteren afgenomen. Het merendeel van de klanten houdt de gevraagde anderhalve meter afstand van elkaar. Ze wachten desnoods buiten op hun beurt. Een loop door de supermarkt heeft iets van een eigentijdse versie van pacman: hoe vermijd je elkaar in de gangpaden? De vakkenvullers gebruiken hun rolcontainers als buffer, voor klanten kan een boodschappenkar uitkomst bieden. Bij de kassa’s met kassières achter glasplaten wordt achter rood-witte lijnen gewacht, ze zijn veranderd in een soort checkpoint. Wie daar voorbij is keert terug naar de lege straten. Oost leeft met corona.

 

2 REACTIES