Alles draait om perspectief in het Planetarium van Artis. Vanuit de diepe ruimte terug naar onze eigen planeet, klein, kwetsbaar en wonderlijk verbonden. Odin, medewerker van het Planetarium begeleidt al vijftien jaar de voorstellingen in de iconische koepel. Op zijn vaste dag, vandaag, gidst hij bezoekers live door Ruimteschip Aarde – een reis door het universum met een boodschap.
‘Op aarde zijn geen passagiers, alleen bemanning’, zegt Odin. Zijn stem vult de koepel, terwijl blauwe oceanen en maanlandschappen voorbijschieten. De aarde zweeft stil in het donker. Zichtbaar fragiel, tegelijk veerkrachtig. De voorstelling zoomt uit van continent naar continent, tot buiten ons zonnestelsel en keert dan terug naar huis. Met een scherpe blik op klimaatverandering, drinkwater, en de balans van ecosystemen. ‘We laten ook zien wat al gelukt is’, legt Odin na afloop uit. ‘Het herstel van het gat in de ozonlaag, bijvoorbeeld. Die verhalen geven hoop.’
Ruimteschip Aarde is zorgvuldig opgebouwd. Met zijn collega’s werkt Odin aan elke scène: het ritme van beelden, de toon van het verhaal en de wetenschappelijke inhoud. ‘Het stuk over het gat in de ozonlaag kreeg meerdere versies’, zegt hij. ‘Het moet kloppen én alle bezoekers raken.’ Tijdens het Aardbewoners Festival vormt deze show een van de kernprogramma’s: Ruimteschip Aarde is tot en met 1 juni bijna elk uur te zien in het Planetarium, afgewisseld met Planeet Sok voor jonge kinderen.
Van planeet maken tot chi kung in de tuin
Tijdens het Aardbewoners Festival verandert Artis in een broeinest van ideeën. Bezoekers ontwerpen een leefbare planeet en lanceren die de ruimte in, spelen biodiversiteitsjenga of maken onder begeleiding bloemzaadbommen. Kinderen volgen yogasessies in dierenstijl, volwassenen verkennen chi kung. De zintuigen worden geprikkeld: je proeft duurzame hapjes van lokale chefs en test bij het bodemgeurenmemory hoe reukzin onder de grond werkt.
Ook kunst krijgt een plek. Samen met Artis-Ateliers schilderen bezoekers een onderwaterwereld. Met klei uit de Lutkemeerpolder ontstaan de ‘Klei-ne Tien’ – helden van het bodemleven. Alles draagt bij aan een gevoel van verwondering én verantwoordelijkheid.

In het park én de musea
Het festival beslaat zes werelden: in de ruimte, op je bord, onder je voeten, om je heen, onder water en kom in beweging. Elk thema laat zien hoe alles op aarde samenhangt. Met een ticket voor het park kun je tijdens het festival ook gratis naar het Groote Museum en Artis-Micropia.
In het Groote Museum ga je op persoonlijke expeditie en ontdek je overeenkomsten met planten, andere dieren en zelfs microben. In de tentoonstelling Onderstebodem duik je de bodem in en leer je over het leven onder je voeten. Micropia toont de wereld van microben – klein, maar onmisbaar voor het leven op aarde. Tussen de twee musea en op het Artisplein is er ook van alles te doen!
Wie tijdens het festival ARTIS bezoekt, krijgt de aarde letterlijk in z’n bol – én onder z’n voeten, op z’n bord en in z’n hart. ‘De aarde blijft onze thuisbasis’, zegt Odin. ‘In het planetarium zoom je uit en zie je hoe uniek ze is. Tijdens het festival voelen bezoekers hopelijk hoe ze er onderdeel van zijn.’
Aardbewonersfestival in Artis van 29 mei tot en met 1 juni.